Różowa skrzyneczka w toruńskich szkołach.

Toruńska Brygada Feministyczna

Toruń, dn. 30.03.2021

Rada Miasta Torunia

Szanowna Rado Miasta,

zwracam się do Pana z prośbą o zaangażowanie w niezwykle ważną akcję zwiększenia dostępu do bezpłatnych środków higieny osobistej na czas menstruacji – podpasek/ tamponów - w szkołach podstawowych i ponadpodstawowych . Takie działanie radykalnie ograniczy poziom ubóstwa menstruacyjnego wśród uczennic, sprawi, że szkoła stanie się bezpieczniejsza, bardziej przyjazna i komfortowa dla każdej dziewczynki i osoby menstruującej.

Dziś brak dostępu do podpasek czy tamponów w szkolnych toaletach stanowi dużą przeszkodę dla codziennego funkcjonowania dziewczynek. Szczególnie mocno ten brak uderza w osoby z rodzin ubogich, rodziny wielodzietne, nastolatki, uczące się dziewczynki, które niejednokrotnie z powodu menstruacji zmuszone są do rezygnacji z zajęć .

Jak wynika z badań zleconych przez Fundację Kulczyk Foundation, 4% Polek nie ma pieniędzy na zakup środków higienicznych. To blisko 500 000 osób. Z trudnościami spowodowanymi niedostępnością podpasek w instytucjach publicznych spotyka się jednak każda z nas  – w szkołach, uczelniach, urzędach czy bibliotekach. 21 proc. nastolatek musiało wyjść ze szkoły ze względu na ich brak, 10 proc. z powodu ograniczonego dostępu do podpasek w ogóle nie wyszło z domu. Brak środków higieny osobistej w toaletach wyklucza kobiety i ogranicza ich możliwości. Odbiera osobom miesiączkującym prawo do godnej i komfortowej menstruacji, która jest niezbywalną częścią fizjologii. Potwierdzają to badania1.

W sytuacji braku dostępu do środków higieny osobistej, dziewczynki, nastolatki, decydują się na zastąpienie podpaski, w najlepszym wypadku, papierem toaletowym. To groźne
i niebezpieczne dla ich zdrowia. Ponadto, sytuacja ta pozostawia je w niekomfortowej sytuacji nie tylko fizycznej, ale i psychicznej i emocjonalnej. Martwienie się o brak podpaski nie powinno być sytuacją na porządku dziennym. Niestety wciąż jest.

Łatwy i przyjazny dostęp do artykułów higienicznych na czas menstruacji, równy z dostępem do papieru toaletowego czy mydła, to bardzo potrzebne działanie. To działanie konieczne ze względu na komfort fizyczny, psychiczny i emocjonalny oraz zdrowie osób menstruujących. Dlatego na jego wdrożenie decydują się nie tylko kolejne instytucje publiczne, organizacje pozarządowe, firmy, ale również jednostki samorządu terytorialnego. Gdańsk, Legnica, Strzelin czy powiat trzebnicki to tylko niektóre z nich.

Szeroki i powszechny dostęp do środków higienicznych na czas miesiączki to działanie kluczowe. Równy dostęp do środków higieny osobistej bez względu na płeć jest dziś konieczny. Stąd nasza prośba o zaangażowanie się w akcję i udostępnienie w szkołach, ogólnodostępnych skrzyneczek wyposażonych w podpaski oraz tampony. W przypadku pytań, konieczności doprecyzowania czy wątpliwości, służym każdym wsparciem.

Z poważaniem,

Toruńska Brygda Feministyczna

Toruński Strajk Kobiet

Manifa Toruńska

Centrum Wspierania Dzieci i Młodzieży

Stowarzyszenie Pracownia Różnorodności

Toruńska Brygada Feministyczna    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Toruńska Brygada Feministyczna do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.