SMG_ Osiedle Numer 1

Józef Bech

Małgorzata Cichocka

Grzegorz Kretkiewicz

Jako mieszkańcy Osiedla numer 1 podlegającego pod Spółdzielnie Mieszkaniową ,,Górczewska”, czujemy się mocno zaniepokojeni informacja z ostatniego posiedzenia Rady Osiedla nr1, z dnia 5 marca 2020, jakoby brak było jakichkolwiek informacji na temat prac wykonanych w ciągu ostatniego roku na terenie wspólnym Osiedla numer 1, a kwota jaka została zabudżetowana w wysokości 500 tys. złotych, pozostawała cały czas w zawieszeniu i nie została nijak spożytkowana przez Rade.

W imieniu własnym, jak i pozostałych mieszkańców prosimy Zarząd o weryfikacje sytuacji i wyjaśnienie, kiedy i jakie prace zostanę wykonane, jak również o pociągniecie do odpowiedzialności osób, które przyczyniły się do trwającego tak długo, zamrożenia środków na remonty.

Pragniemy również zauważyć, że Osiedle numer 1 w sposób drastyczny rożni się od pozostałych osiedli wchodzących w skład SMG. Tereny wspólne nie były tutaj remontowane od dłuższego czasu, a osiedle jest mocno zaniedbane, co bardzo negatywnie wpływa na odbiór zarówno samego SMG jak i organów jej podlegających.

Na przykładzie sytuacji omawianej na ostatniej RO1, zwracamy uwagę Zarządu na chaos komunikacyjny, jak i rozmywanie odpowiedzialności, jakie panuje wśród organów podlegających SMG. Odpowiedzialność za brak zagospodarowania środków z mienia wspólnego i stagnacje remontową był na posiedzeniu z 5 marca przerzucany z Rady Osiedla kolejno na Administracje Osiedla numer1 oraz Rade Nadzorczą, a z Rady Nadzorczej na Radę Osiedla i Administrację. W rezultacie powstałej przepychanki nie ustalono ani kolejnych kroków, ani akcji, które mogłyby pomóc w efektywnym zarządzeniu środkami.

Jako mieszkańcy, chcielibyśmy mieć pewność, że Zarząd czuwa nad sytuacja i jest w stanie sporządzić szczegółowy wykaz kompetencji, jak i zakres odpowiedzialności dla organów podległych, tak by w przyszłości uciąć podobne dyskusje i sprowadzić je na właściwy tor.

Ponadto,  chcemy mieć jasny obraz i wpływ na prace, jakie mają być wykonywane za środki wspólne mieszkańców. W naszym mniemaniu, na osiedlu jest bardzo wiele do wykonania, a postawienie słupków, o których mowa była na posiedzeniu, ma bardzo niski priorytet w porównaniu z dziurami w chodnikach, brakiem wystarczającej ilości oświetlenia, czy koszy na śmieci.

Uważamy, że dyskusje na temat rozporządzania środkami wspólnymi powinny być podejmowane przy aktywnym udziale lokatorów, a wybierane być może metodą glosowania ogólnego, tak by zapobiec priorytetyzowaniu tych czynności, w których członkowie RO1 mają przede wszystkim interes prywatny. Chciałabyśmy również poznać szczegółowy plan Zarządu, jak i nowopowstałej Rady Osiedla numer1 ( po najbliższych wyborach) na rewitalizacje osiedla numer 1 i wykonanie w nim niezbędnych prac remontowych w ciągu najbliższej kadencji

Składając podpis, uprawniam Marta Gaczkowska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.