Stop zamykaniu szkół #MATURA2021

Minister Zdrowia Sz.P. Adam Niedzielski ,Minister Edukacji Narodowej Sz.P. Dariusz Piontkowski ,Prezes Rady Ministrów Sz.P. Mateusz Morawiecki

My niżej podpisani, w trosce o właściwe przygotowanie młodzieży do tegorocznej matury, zwracamy się z petycją o umożliwienie nauki stacjonarnej, lub hybrydowej dla maturzystów. W formie zdalnej nauczyciele nie są w stanie przekazać wiedzy z danego zakresu materiału, ale też uczniowie nie są w stanie przyswajać tej wiedzy, tak jak miało to miejsce w szkole.  Tegoroczni abiturienci są obecnie postawieni w niekorzystnej sytuacji, z powodu zamknięcia szkół już w marcu minionego półrocza, co doprowadziło do braku realizacji wielu tematów z programu nauczania. Uważamy, że powrót do szkół  tych, którym najbardziej zależy na efektywnej nauce, którą można uzyskać jedynie w szkole, nie będzie stanowił większego zagrożenia, przy zachowaniu odpowiednich zasad. Ilość obecnych w szkole osób będzie niewielka, dlatego łatwiej będzie zachować dystans, czy zapanować nad rygorem sanitarnym. Oprócz tego, obecni w szkole nauczyciele, przy odpowiednim rozplanowaniu, będą mogli prowadzić lekcje z resztą klas również ze szkoły. Mamy nadzieję, że Rząd nie zostawi nas w tej sytuacji i zaproponuje nam plan efektywnego przygotowania do egzaminu ważącego o Naszej przyszłości.

Maturzyści, Uczniowie, Obywatele RP

Składając podpis, uprawniam Paweł Hołda do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.