Utworzenia ogrodzonego placu zabaw dla psów w południowych Ząbkach

Jako przedstawiciel grupy mieszkańców południowych Ząbek, jednocześnie właścicieli psów domowych zgłaszam prośbę, a zarazem wniosek o utworzenie w naszej okolicy profesjonalnego ogrodzonego terenu do wyprowadzania psów.

Jako właściciele psów widzimy problem pojawiający się w naszej gęsto zabudowanej okolicy, mianowicie nie istnieje miejsce służące spacerom i zabawom z psami. W naszej części Ząbek jest ogromna grupa mieszkańców posiadająca psy i zamieszkująca w blokach. Spacery i wyjścia z psami odbywają się w strefach przeznaczonych dla ludzi, na chodnikach oraz trawnikach.

Wiele osób korzysta również z lasku okalającego elektrownię, niestety lasek ten nie jest odpowiednim miejscem do zabawy z psami, tym bardziej, że miejsce to służy jako spacery dla rodzin z dziećmi i w związku z tym zdarzają się często pojawiające się konflikty pomiędzy spacerowiczami a właścicielami psów. Wielu z nas, posiadaczy psów zna w Warszawie wyspecjalizowane miejsca służące do tresury oraz zabaw z psami, a nawet niektórzy z nas jeżdżą ze swoimi psami w takie miejsca w wolnym czasie.

W związku z tym chcemy zaproponować zbudowanie takiego placu zabaw dla psów w okolicy Ząbek południowych. Bardzo nam zależy, aby funkcjonowanie i  życie mieszkańców w tak mocno zagęszczonym terenie odbywało się bez konfliktów i abyśmy nie przeszkadzali sobie nawzajem.

Dlatego zaistnienie takiego obiektu byłoby dobrym rozwiązaniem dla osób zarówno tych posiadających psy, jak i osób, które za psami nie przepadają. Umożliwienie powstania ogrodzonego terenu z infrastrukturą służącą tresurze i zabawie psów byłoby również sposobem na załagodzenie konfliktów między mieszkańcami, a także byłoby świetnym sposobem na podniesienie poziomu czystości naszych chodników i trawników, które są niestety zanieczyszczane przez psy. Miejsce to podniosłoby również status okolicy południowych Ząbek jako miejsce do stałego zamieszkania.

Uważamy, że powstanie takiego miejsca w naszej okolicy jest koniecznością, a my mieszkańcy jesteśmy gotowi współpracować w zakresie utworzenia takiego placu zabaw, a także zaplanowania jego architektury z racji częstego przebywania w podobnych miejscach w Warszawie.

Marek Majchrowski    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Marek Majchrowski do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.