W OBRONIE WIZERUNKU MATKI BOSKIEJ CZĘSTOCHOWSKIEJ

Akcja Katolicka Archidiecezji Wrocławskiej – Stowarzyszenie świeckich katolików została dogłębnie poruszona profanacją dokonaną na wizerunku Matki Boskiej Częstochowskiej Królowej Polski, przez umieszczenie w aureoli zestawu kolorów będących symbolem środowisk LGBT. Niektórzy próbują sprawę trywializować, twierdząc że jest to ekspresja artystyczna związana z kolorami tęczy. Jest to oczywiste zakłamanie, bowiem prawdziwa tęcza składa się z większej liczby kolorów, a użyte są dokładnie symbolem wspomnianych środowisk. Katolicy nie mogą przejść obojętnie wobec faktu profanacji wizerunku naszej Królowej, dlatego Akcja Katolicka Archidiecezji Wrocławskiej zwraca się do Pani/Pana o podpisanie poniższej Petycji skierowanej do Ministra Sprawiedliwości.

Szanowny Pan Zbigniew Ziobro Minister Sprawiedliwości

Szanowny Panie Ministrze,

Ja niżej podpisana/y protestuję przeciwko bluźnierczym zmianom w wizerunku Matki Boskiej Częstochowskiej Królowej Polski i Dzieciątku Jezus. Umieszczenie w obrazie Matki Boskiej kolorów symboli homoseksualistów jest profanacją i głęboko obraża moją wiarę i moje uczucia religijne. Dodatkowo profanacja wizerunku Matki Boskiej z Dzieciątkiem Jezus została pogłębiona umieszczeniem Go w miejscach niegodnych. Zdecydowanie i bezwarunkowo protestuję przeciwko takim aktom. Oczekuję, że Pan Minister dołoży wszelkich starań, by w Polsce, kraju szczególnego kultu Maryjnego, akty profanacji były powstrzymane.

Janusz Wolniak, prezes Zarządu DIAK Archidiecezji Wrocławskiej    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Janusz Wolniak, prezes Zarządu DIAK Archidiecezji Wrocławskiej do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.