W sprawie emisji banknotów honorujących śląską noblistkę Marię Goeppert-Mayer

Pan Adam Glapiński
                                                       Prezes Narodowego Banku Polskiego

Szanowny Panie Prezesie,

W związku z 60 rocznicą nadania nagrody Nobla pochodzącej z Katowic Marii Goeppert – Mayer zwracamy się z uprzejmą prośbą o uhonorowanie tej śląskiej noblistki emisją banknotów kolekcjonerskich z jej wizerunkiem.

Kultura Śląska jest w dużej mierze kulturą techniczną i jako taka stanowi wyjątkowy wkład w kulturę Polski. Dobrze widać to właśnie na przykładzie laureatów nagrody Nobla. Jak w Polsce szczycimy się głównie noblistami humanistycznymi, tak ze Śląska pochodzą przeważnie nobliści z nauk ścisłych, dlatego docenianie kultury śląskiej wzbogaca i bardzo dobrze uzupełnia kulturę polską.

Maria Goeppert Mayer urodziła się 28 czerwca 1906 w Katowicach. W 1963 roku została laureatką nagrody Nobla w dziedzinie fizyki za odkrycia dotyczące struktury powłokowej jądra atomowego. Po Marii Skłodowskiej Curie była drugą noblistką w dziedzinie fizyki.

Łączymy wyrazy szacunku

Dobromir Kaźmierczak    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Dobromir Kaźmierczak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.