W sprawie przywrócenia zlikwidowanych połączeń autobusowych w dzielnicy Włochy

W związku ze zmianami wprowadzonymi po uruchomieniu nowych stacji linii metra M2 na Bemowie, oraz po zakończeniu przerwy wakacyjnej na terenie dzielnicy Włochy zostały zlikwidowane połączenia autobusowe z sąsiednimi dzielnicami jak również wewnątrz samej dzielnicy Włochy. Biorąc pod uwagę ostatnie zmiany dotyczące wycofania się z tych modyfikacji i przywróceniu kursowania części linii na terenie dzielnicy Bemowo zwracamy się z wnioskiem o przywrócenie dotychczasowego przebiegu linii 716, 154 oraz 206 w zmodyfikowanej relacji.

Uzasadnienie:

Linia 716, po powrocie linii 112 na ulicę Połczyńską, która miała częściowo uzupełnić jej brak, powinna powrócić do pierwotnego przebiegu ulicami Traktorzystów, Świerszcza, Globusową i Dźwigową. Przy ul. Rybnickiej znajduje się przystanek najbliżej Szkoły Podstawowej nr 66, linia 716 była jedną z linii którą można było pokonać wiadukty przy ulicy Dźwigowej gdzie jest zakaz poruszania się pieszych i jedynym połączeniem autobusowym Włoch z Piastowem. Za utrzymaniem dotychczasowego przebiegu wnioskowali mieszkańcy oraz radni dzielnicy podczas konsultacji 22.03.2022 oraz na komisjach w dzielnicowych Infrastruktury, Ładu Przestrzennego i Ochrony Środowiska w dniach 19.04.2022 i 29.08.2022, jak również Burmistrz Dzielnicy Włochy Jarosław Karcz pismem z dnia 19.08.2022 r.

Linia 154 była dla starszych osób wygodnym, bo bezprzesiadkowym, połączeniem z Samodzielnym Zespołem Publicznych Zakładów Lecznictwa Otwartego Warszawa Bemowo-Włochy przy ul. Czumy 1. Z takim wnioskiem zwracali się również mieszkańcy i radni oraz Pan Burmistrz tak jak w przypadku linii 716.

Linia 206 miała służyć lokalnym połączeniom wewnątrz dzielnicy z Wagonownią PKP. Ponieważ w tej chwili Odolany obsługuję linia 228, wydłuża się jej czas przejazdu. Uważamy, że linia 206 powinna zostać przywrócona i utworzona na wzór linii 207 w Ursusie. Ta linia powinna obsługiwać pasażerów wewnątrz dzielnicy, w szczególności skomunikować Nowe Włochy z Cmentarzem Parafialnym Parafii Świętej Teresy od Dzieciątka Jezus. Jednocześnie skierowanie takiego autobusu w rejony Starych Włoch zapewni połączenie osiedli przy ul. Fasolowej, Zapustnej, Bataliony AK „Włochy” oraz CLIX Liceum Ogólnokształcące im. Króla Jana III Sobieskiego przy ulicy Solipskiej z przystankiem Warszawskiej Kolei Dojazdowej Warszawa Raków. Miejsce to już jest ważnym węzłem przesiadkowym. Natomiast zgodnie z uchwalanym planem miejscowym dla Rakowa planowana jest tam pętla tramwajowa, a prezydent Rafał Trzaskowski podczas kampanii wskazał w tym miejscu stację 4 linii metra. Pytaliśmy mieszkańców o zasadność takiego przebiegu linii 206 i pomysł spotkał się z dużą aprobatą.

Poniżej prezentujemy wybrane komentarze w tej sprawie:

„Pomysł zacny, wreszcie byłby autobus łączący Stare i Nowe Włochy. Jednak myślę, że warto również zawalczyć o jakieś połączenie z nową linią metra, było by trochę bliżej niż do Centrum... i mniejszych korkach.”

„Pierwsza linia, która objedzie Stare i Nowe Włochy”

„Zdecydowanie popieram trasę jak na mapie”

W załączeniu propozycja

2061.jpg przebiegu linii 206.

Wspólnota Mieszkańców Dzielnicy WŁochy    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Wspólnota Mieszkańców Dzielnicy WŁochy do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.