Pandemia COVID-19. Walczymy o porody rodzinne! PETYCJA

"Do porodu przyjmujemy pacjentki bez osób towarzyszących" - takie komunikaty, publikowane ostatnio przez oddziały położnicze w całej Polsce, zaszokowały przyszlych rodziców. Rodząca mama musi pożegnać swojego męża/partnera u progu szpitala. Ojciec nie może uczestniczyć w porodzie, nie może być wsparciem. Mama, tata i dziecko spotkają się razem dopiero po paru dniach od porodu.

To nienormalna sytuacja wymuszona przez epidemię koronawirusa. Wyjątkowe środki bezpieczeństwa w szpitalach są zrozumiałe. Domagamy sie jednak, by przy zachowaniu procedur bezpieczeństwa, umożliwić kobietom poród z jedną osobą towarzyszącą.

Piszę to jako mąż i ojciec, któremu najprawdopodobniej odebrano możliwość wsparcia rodzącej  Żony i przywitania syna tuż po narodzinach. Nasz termin: kwiecień 2020

20200329_003354.jpg

Walczmy o powrót porodów rodzinnych!

Składając podpis, uprawniam Piotr do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.