Wniosek o poranny pociąg ze stacji Opoczno Południe/ Włoszczowa Północ do Krakowa

Do Ministerstwa Infrastruktury.

My, niżej podpisani, wnosimy o wprowadzenie do rozkładu jazdy PKP Intercity porannego pociągu umożliwiającego dojazd ze stacji Opoczno Południe oraz Włoszczowa Północ do Krakowa. W obecnym (czerwiec-wrzesień) rozkładzie jazdy, najwcześniejszy pociąg tej relacji (Malinowski IC 13101 - Warszawa Wschodnia -> Przemyśl Główny) jest o godz. 6:59 Opoczno Południe -> 7:32 Włoszczowa Północ -> 8:42 Kraków Główny. Jest to trochę późno jak dla osób chcących dojechać do Krakowa do pracy (uczelnie i szkoły obecnie są pomijane ze względu na okres wakacyjny). Jednakże w nadchodzącym rozkładzie jazdy (wrzesień-grudzień) wcześniej wspomniany pociąg wraca do przedwakacyjnej godziny odjazdu, tj. 7:58 Opoczno Południe -> 8:35 Włoszczowa Północ -> 9:47 Kraków Główny. Jest to zdecydownie nieakceptowalne, zbyt późne połączenie dla osób chcących dojechać do pracy czy też do szkół/na uczelnie (zaczyna się bowiem rok szkolny/akademicki).

Wartym nadmienienia jest fakt, że stacja Włoszczowa Północ jest oddalona od Krakowa o ok. 100 km - jest to porównywalna odległość jak z Łodzi do Warszawy. Różnica jednak polega na tym, że z Łodzi do Warszawy w jesiennym rozkładzie jazdy między godziną 4:00 a 8:00 rano jest aż 8 (słownie: osiem!) połączeń, a z Opoczna/Włoszczowy tylko jedno, dodatkowo zupełnie nieadekwatne do potrzeb. Jest to jawna dyskryminacja osób chcących dostać się w godzinach porannych do Krakowa, czego dowodem jest również to, że ze stacji Włoszczowa Północ/Opoczno Południe między godz. 5:00 a 7:00 są dwa połączenia pozwalające na dojazd do Warszawy przed godz. 8:00.

W związku z powyższym wnosimy o wprowadzenie pociągu w stronę Krakowa, wyjeżdzającego ze stacji Opoczno Południe ok. godz. 5:30-6:00 rano (Włoszczowa Północ ok. 6:00-6:30), aby do Krakowa dojechać na godz. ok. 7:00-7:30. Proponujemy również, aby rozważyć zwiększenie taboru w tym składzie, gdyż pociąg ten codziennie jeździ praktycznie pełny już od samej Warszawy.

Jarosław Świątek    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Jarosław Świątek do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.