馃摚 W obronie wolnych medi贸w! 馃摚

Sz. P. Mateusz Morawiecki
Prezes Rady Ministr贸w聽

Szanowny Panie premierze!聽Wolne media to gwarancja demokracji. Proponowany projekt ustawy nak艂adaj膮cy tzw. podatek od reklam to haracz, kt贸ry uderzy nie tylko w telewizj臋, radio, pras臋 oraz portale internetowe, ale przede wszystkim w widz贸w, s艂uchaczy i czytelnik贸w.

Proponowana zmiana utrwali uprzywilejowan膮 pozycj臋 propagandowych, rz膮dowych medi贸w, marginalizuj膮c a wr臋cz doprowadzaj膮c do likwidacji wielu tytu艂贸w, b臋d膮cych niezale偶nymi 藕r贸d艂ami informacji. W efekcie ograniczy ona Polkom i Polakom dost臋p do obiektywnych tre艣ci w przestrzeni medialnej.

Nak艂adanie nowych obci膮偶e艅 podatkowych w czasie pandemii i kryzysu gospodarczego jest niedopuszczalne. Nowa danina nak艂adana na niezale偶ne tytu艂y przy jednoczesnym dotowaniu rz膮dowych medi贸w doprowadzi to stworzenia ogromnej dysproporcji finansowej i organizacyjnej na medialnym rynku. To nie tylko 鈥瀞k艂adka鈥, to zamach na wolne media, kt贸re powinny patrze膰 na r臋ce w艂adzy.

Zwracamy si臋 do Pana premiera z apelem o natychmiastowe wstrzymanie prac nad wprowadzeniem ustawy nak艂adaj膮cej podatek od reklam. 呕膮damy, aby podczas trwania epidemii zaprzesta膰 nak艂adania na obywateli oraz przedsi臋biorc贸w jakichkolwiek nowych podatk贸w, kt贸re drenuj膮 ich kieszenie w wyj膮tkowo trudnym dla wszystkich czasie.

mediabezwyboru.JPG

W艂adys艂aw Kosiniak-Kamysz    Skontaktuj si臋 z autorem petycji

Podpisz petycj臋

Podpisuj膮c, upowa偶niam W艂adys艂aw Kosiniak-Kamysz do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, kt贸re podejmuj膮 decyzje w niniejszej kwestii.

Otrzymasz e-mail z linkiem potwierdzaj膮cym Tw贸j podpis. Aby mie膰 pewno艣膰, 偶e otrzymasz nasze wiadomo艣ci e-mail dodaj info@petycjeonline.com do swojej ksi膮偶ki adresowej lub listy bezpiecznych nadawc贸w.

Pami臋taj, 偶e nie mo偶esz potwierdzi膰 swojego podpisu, odpowiadaj膮c na t臋 wiadomo艣膰.

P艂atne og艂oszenie

petycja zostanie rozreklamowana w艣r贸d 3000 os.

Dowiedz si臋 wi臋cej...