Wspólnie Ocalmy Szyb Krystyna w Bytomiu

Do szanownych władz miasta Bytomia, radnych rady miejskiej i władz województwa Śląskiego

Wspólnie Ocalmy Szyb Krystyna

My, niżej podpisani mieszkanki i mieszkańcy Bytomia oraz wszyscy miłośnicy i miłośniczki postindustrialnego dziedzictwa Górnego Śląska a także wszyscy, którym nie jest obojętny los wieży wyciągowej Szybu Krystyna w Bytomiu Szombierkach apelujemy:

O podjęcie natychmiastowych działań w bieżącym 2024 roku oraz zabezpieczenie środków na wykup Szybu Krystyna w budżecie miasta na nadchodzący rok 2025, a następnie jak najszybsze wpisanie obiektu do Gminnego Programu Rewitalizacji. Bytom 2020+. Oraz zgłoszenie rewitalizacji Szybu Krystyna do kolejnej edycji Funduszu Sprawiedliwej Transformacji. Tylko do 2027 r. Polska ma szansę otrzymać z Funduszu Sprawiedliwej Transformacji ponad 16 mld złotych.

W 2029 roku wieża wyciągowa Szybu Krystyna dawnej Kopalni Szombierki będzie obchodziła swoje stulecie. To idealny moment na pozyskanie obiektu i przeprowadzenie jego rewitalizacji tak aby swoje setne urodziny mógł świętować w nowej odsłonie.

Szyb Krystyna aktualnie jest plądrowany przez amatorów złomu. W internecie krąży wiele relacji video przedstawiających niewłaściwie zabezpieczony obiekt, który systematycznie od miesięcy jest dewastowany. Pomimo zobowiązania o zabezpieczeniu Szybu Krystyna, jakie podjęli obecni właściciele niewiele z tego wynika i rujnowanie obiektu trwa w najlepsze i przybiera na sile.

Panie Prezydencie, szanowni Radni przez ponad 20 lat czekaliśmy na odpowiedzialnego inwestora, który tchnie nowe życie w Szyb Krystyna i nada mu nowe funkcje przy jednoczesnym poszanowaniu jego historii. Niestety nie udało się. Niestety wszechobecna prywatyzacja, która w latach 90 poprzedniego stulecia wydawała się być najlepszym sposobem na zagospodarowanie obiektów poprzemysłowych, w przypadku zabytków poprzemysłowych nie zawsze się sprawdza. Dziś po trzydziestu latach wiemy, a Bytom przekonał się o tym wielokrotnie, że prywatyzowanie takich obiektów kończy się tylko ich zrujnowaniem i wypruwaniem cennych, bo metalowych wnętrzności.

Nie ma naszej zgody na bierne przyglądanie się rujnowaniu przemysłowego dziedzictwa Bytomia. Trwa właśnie wyburzanie Elektrociepłowni Miechowice. Nie ma już unikatowej zajezdni tramwajowej na ulicy Witczaka. Zakłady Naprwcze Górnośląskich Kolei Wąskotorowych od lat popadają w postępującą ruinę. Na terenie dawnej KWK Szombierki wyburzono prawie wszystkie zabudowania, pozostały jedynie dwie wieże wyciągowe Krystyna i Ewa. Dość już tej demolki. Dość umywania rąk. Dość "niedasizmu". Pora wreszcie Działać

Jako mieszkanki i mieszkańcy Bytomia nie zgadzamy się na pozbawianie naszego miasta tożsamości. Nie zgadzamy się na wizję naszego miasta, które ma być jedynie "sypialnią" i miejscem na tani nocleg, gdzie trwa nieustająca promocja na najtańsze mieszkania w Polsce. Bytom zasługuje na więcej. Bytom zasługuje na to by mieć do zaoferowania coś więcej. Dlatego apelujemy nieustająco aby nasze miasto zadbało o bytomskie zabytki poprzemysłowe. W Przypadku wieży wyciągowej Szybu Krystyna prywatna inicjatywa miała wystarczająco dużo czasu żeby się wykazać i podjąć działania na rzecz uratowania tego zabytku, a mimo to przez ostatnie 15 lat jedynie pogorszyła stan obiektu. Przez te lata obiekt przechodzi jedynie z rąk do rąk i popada w pogłębiającą się ruinę.

Po raz kolejny władze miasta Bytomia popełniają ten sam błąd jaki miał miejsce w przypadku Elektrociepłowni Szombierki, której wyposażenie poprzedni właściciel niemal w całości wywiózł na złom, a władze miasta i województwa przez lata biernie się temu przyglądały. Obecnie to samo dzieje się w Szybie Krystyna. Obiekt nie jest pilnowany. Nikt nie monitoruje działań obecnego właściciela, ani osób postronnych które wchodzą na teren obiektu bez żadnych ograniczeń i bez żadnej kontroli.

Przykłady miast ościennych takich jak: Zabrze, Gliwice, Siemianowice Śląskie, Rybnik, Katowice, Świętochłowice, Ruda Śląska, Pszów, Jastrzębie Zdrój, Czeladź, Chorzów pokazują, że tylko samorząd w porozumieniu z władzami wojewódzkimi może skutecznie ratować obiekty poprzemysłowe i nadawać im nowe funkcje, przy udziale środków europejskich.

Lista miast na Śląsku, w których już kilka lat temu postanowiono nie prywatyzować swojego postindustrialnego dziedzictwa i dano im drugie życie: Chorzów Muzeum Hutnictwa, Szyb Prezydent, Czeladź Galeria Sztuki Współczesnej Elektrownia, Częstochowa Muzeum Górnictwa Rud Żelaza, Dąbrowa Górnicza Kopalnia Ćwiczebna Sztygarka, Gliwice Oddział Odlewnictwa Artystycznego, Jastrzębie-Zdrój Łaźnia Moszczenica, Katowice Muzeum Śląskie, Pszów Maszynownia Szybu Chrobry, Ruda Śląska Koksownia w Orzegowie, Wielki Piec Huty Pokój, Rybnik Zabytkowa Kopalnia Ignacy, Siemianowice Śląskie Park Tradycji, Świętochłowice Wieże KWK Polska, Zabrze Kopalnia Guido, Sztolnia Królowa Luiza, Wieża Ciśnień Zabrze na Zamoyskiego Carboneum, Elektrociepłownia Zabrze, Hotel Admiralspalast.

Jest z kogo brać przykład.

Panie Prezydencie był Pan pierwszym prezydentem Bytomia, który jeszcze rok temu podjął skuteczne działania wraz z marszałkiem województwa śląskiego w sprawie Elektrociepłowni Szombierki. Szczęśliwie znalazł się prywatny, poważny inwestor, który odkupił EC Szombierki i który wydaje się być skuteczny i po ponad 30 latach wydaje się być pierwszym, który jest w stanie dotrzymać słowa. Dziś takiej interwencji, na poziomie miasta, samorządu i województwa pilnie potrzebuje Szyb Krystyna, który na wymarzonego inwestora czeka już ponad 20 lat. Niestety Grupa Arche nie wyremontuje wszystkich zabytków poprzemysłowych na Śląsku. Teraz czas na interwencje miasta. Szyb Krystyna cały czas jest na sprzedaż dlatego apelujemy do władz Bytomia o zabezpieczenie środków w budżecie miasta na wykup Szybu Krystyna, zabezpieczenie go i intensywne działania na rzecz wszelkich dostępnych dofinansowań poprzez aplikowanie jako gmina Bytom mająca wkład własny na takie działania.

Pójdźmy za przykładem miast ościennych, które już 10 lat temu podjęły takie działania i dziś mają tego spektakularne efekty, które możemy podziwiać na Szlaku Zabytków Techniki czy podczas Industriady, czyli jego święta.

Bytom stać na Szyb Krystyna. Budżet miasta Bytomia, jak sam Pan Prezydent od pięciu lat, co roku przypomina wynosi ponad miliard złotych, z czego ponad 99 milionów miasto Bytom w 2024 roku przeznaczy na inwestycje. Pierwszy raz budżet miasta Bytomia osiągnął miliard złotych w roku 2020. Tym samym Bytom dołączył wtedy do 7 śląskich miast, które mają budżet powyżej miliarda złotych. Są to: Katowice, Gliwice, Częstochowa, Bielsko-Biała, Zabrze, Rybnik i Bytom właśnie. Zatem realia i opowieści o polskim Detroit już dawno za nami, na szczęście.

Apelujemy do władz Bytomia aby uwzględniły i zabezpieczyły w budżecie miasta na 2025 rok środki na wykup Szybu Krystyna i niezbędne środki do jego ratowania. Poprzedni właściciel Szybu Krystyna chciał go sprzdać i wyceniał obiekt na portalach z nieruchomościami w okolicach 3 milionów złotych. Czyli jest to niespełna 0,3% tegorocznego budżetu miasta. Chyba warto ponieść taką cenę, za tak unikatowy zabytek poprzemysłowy?

W Polsce mamy 964 miasta (stan na styczeń 2022 roku, za gov.pl). Co ciekawe tylko niewielka ilość spośród tych wszystkich polskich miast posiada jakiś obiekt, budynek lub pomnik, które dają im błyskawiczną, powszechną i ogólnopolską rozpoznawalność. Są to budynki i obiekty powszechnie znane i budzą jednoznaczne skojarzenia z konkretnym miastem. Na przykład: Katowice mają Spodek, Gliwice wieżę radiową, Warszawa ma Pałac Kultury, czy kolumnę Zygmunta, Gdańsk ma Żuraw, a Wrocław Halę Ludową, w Krakowie jest Wawel, w Poznaniu natomiast znajduje się ratusz z powszechnie znanymi koziołkami oraz hala widowiskowo-sportowa Arena, w Kielcach mają unikatowy dworzec PKS, w Zamościu zaś powszechnie rozpoznawalnym budynkiem jest manierystyczno-barokowy ratusz na rynku, w Cieszynie jest jedyna romańska rotunda na terenie Polski czyli Rotunda Św. Mikołaja, a z kolei w Rzeszowie znajduje się powszechnie znany Pomnik Czynu Rewolucyjnego. To zaledwie ułamek wszystkich miast w Polsce. W Bytomiu też mamy taki budynek i jest to zdecydowanie Szyb Krystyna. Symbol miasta, charakterystyczny obiekt, jedyny taki w Polsce, który znany jest na całym Śląsku, a po rewitalizacji ma potencjał na ogólnopolską rozpoznawalność.

fot.: Antoni Sturzbecher

fot.: Antoni Sturzbecher

ulotnechwile.jpg

fot.: Ulotne Chwile https://www.facebook.com/ulotnechwileslask

Wieża wyciągowa szybu Krystyna została ukończona w 1929 roku w Bytomiu-Szombierkach (do 1945 roku niem. Förderturm Kaiser-Wilhelm-Schacht). Wieża wyciągowa szybu Krystyna zlikwidowanej Kopalni Węgla Kamiennego Szombierki została wpisana do rejestru zabytków nieruchomych województwa śląskiego. W 1928 roku starą wieżę szybu „Kaiser Wilhelm” zastąpiono modernistyczną wieżą basztową o wysokości 57 metrów, oparta jest na konstrukcji stalowej. Wymurowano ją z cegły i nadano przybliżony kształt młota górniczego – pyrlika. Na węższym trzonie położono szerszą, betonową płytę, na której posadowiono górną część wieży. Okna tworzą pionowe ciągi. W środku pracowały pierwsze na Śląsku elektryczne maszyny wyciągowe, umieszczone na głowicy. Miały one moc 2700 i 2400 KM i pochodziły z zabrzańskiej Huty Donnersmarck (ich silniki były firmy BBC Brown Boveri). Maszyny napędzały koła o średnicy sięgającej 7 metrów i póki co nadal się tam znajdują.

polskaorgpl.jpg

żródło: polska-org.pl

opuszczone3.jpg

fot. www.opuszczone.net

opuszczone2.jpg

fot. www.opuszczone.net

bytomfotopolska1.jpg

Źródło: bytom.fotopolska.eu - zbiory R. Eckierta

Ocalmy Szyb Krystyna    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Ocalmy Szyb Krystyna do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.