Zaniechanie naruszeń środowiska i zatrzymanie wycinki drzew na terenie Lasów Państwowych

W imieniu całej społeczności Gminy Dziwnów, w szczególności mieszkańców miejscowości Łukęcin apelujemy do Nadleśnictwa Gryfice, aby zaplanowane na rok 2019-2028 prace z zakresu gospodarki leśnej na terenie Leśnictwa Pobierowo, zostały wstrzymane, a drzewostany te zostały wyłączne z użytkowania rębnego. Apel swój kierujemy do Nadleśnictwa Gryfice w przekonaniu, że rządzą nami niepodważalne wartości oraz wiara we wspólne przekonania. Nie godzimy się na stosowane naruszenia środowiska, w którym to żyjemy na co dzień. Żaden interes jakiejkolwiek grupy nie może stać ponad dobrem całego społeczeństwa. Nadleśnictwo winno godzić interesy gospodarcze Lasów Państwowych z interesem społecznym i przede wszystkim funkcją ochronną przyrody. W naszym mniemaniu prowadzone przez Nadleśnictwo działania w żaden sposób nie odzwierciedlają zrównoważonego planowania prowadzenia polityki leśnej i krzywdzą wszystkich tych, których centrum życiowym jest nasza miejscowość. Cały pododdział 515-a, czy reszta wydzieleń ma status lasu ochronnego, który wg obowiązującego prawa powinien być szczególnie chroniony oraz znajduje się w bliskim położeniu Rezerwatu Przyrody Klif Łukęcin - pierwszego w Zachodniopomorskiem rezerwatu ekosystemów brzegu morskiego. Sprawa ta jest dla nas rzeczą fundamentalną, dlatego apelujemy o zaprzestanie działań postępującej katastrofy klimatycznej, nie tylko na terenie Łukęcina, ale i innych Gmin i miast, w szczególności na terenie lasów ochronnych.

Katarzyna Herdzik herdzik.katarzyna@op.pl    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Katarzyna Herdzik herdzik.katarzyna@op.pl do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.