Zmiana w projekcie odnowienia terenu przy Zamku Sułkowskich

Wnosimy o modyfikacje projektu przebudowy placu przy Zamku Sułkowskich w Bielsku-Białej proponowanego przez władze województwa śląskiego.

Z informacji przekazanych przez media wynika, że realizowany projekt ma wyglądać jak poniżej:

Zrzut_ekranu_z_2017-02-14_23-31-35.pngNie zgadzamy się na zabetonowanie kolejnego zabytkowego rejonu naszego miasta i oderwania projektu od panującego ładu architektonicznego.

Domagamy się:

• wkomponowania projektu placu w istniejącą architekturę i styl panujący w tej części miasta (ze względu na stosowany materiał, budulec, kolorystykę, mikroklimat),
  • nie wycinania istniejących drzew na górnej części placu lub alternatywnie posadzenie w ich miejscu drzew, które dadzą zacienienie osobom spacerującym w tym rejonie,
  • dodania większej liczby elementów zielonych i sprzyjających atmosferze tego miejsca (to miejsce traktowane powinno być jako skwer, a zatem więcej zieleni, ławek, fontanna),
  • usunięcia z centralnego miejsca placu budki z przeznaczeniem na śmietnik, jakkolwiek miałoby mieć dodatkową funkcję słupa ogłoszeniowego, alternatywnie przeniesienia go w inną lokalizację.

O ile dolna część projektu, czyli schody w stronę "murów", kute barierki oraz elementy zieleni na samych murach wpasowują się w otoczenie Zamku, o tyle górny plac jest oderwany od otoczenia.

Miejsce to zapewne można wykorzystać na organizację kameralnych spotkań, koncertów, wystaw.

Domagamy się modyfikacji projektu i zaproponowania alternatywy. Pamiętajmy, że styl architektoniczny Bielska-Białej w założeniach ma stosowanie elementów zielonych i nie dopuszczamy ciągłej degradacji estetycznej centrum miasta poprzez używanie nadmiernej ilości elementów z betonu, granitu jednocześnie oderwanych stylistycznie od otoczenia.

Na portalach społecznościowych oraz w komentarzach w Internecie, niektórzy użytkownicy podsuwają ciekawe pomysły. Jednym z nich jest wizualizacja jak poniżej. Nie sugerujemy, aby wykorzystywać ją wprost, jednak jej odbiór przez mieszkańców jest zdecydowanie bardziej pozytywny:

Zrzut_ekranu_z_2017-02-14_23-35-51.png

Podpisując, upoważniam Paweł Biliński do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.