Otwarty list protestacyjny w sprawie referendum o losie Górek Czechowskich w Lublinie

Skontaktuj się z autorem petycji

Dalsze głosy: KRM, OKO Press, Dziennik Wschodni, Lublinianin.pl

2019-04-05 19:21:49

Szanowni Państwo,

tak jak się spodziewaliśmy, przez kilka godzin przybyło materiałów o Lubelskim referendum, które pozwolą Państwu wyrobić sobie opinię nt. czy i jak głosować, a także które pokazują powagę sytuacji - Lublin zaczyna być znany ze swojego referendum w całej Polsce:

Na początek Lech Mergler z Poznania - bardzo stanowcze stanowisko Kongresu Ruchów Miejskich skierowane do Prezydenta Krzysztofa Żuka. Ten list został rozesłany po Polsce
Tu warto lajkować - https://www.facebook.com/KongresRuchowMiejskich/posts/2374468809243393
Tu można przeczytać - https://kongresruchowmiejskich.pl/stanowisko-w-sprawie-referendum-dot-gorek-czechowskich-lublin/

"Obecnie w Lublinie trwa „rywalizacja” zasobnego biznesu, bezkonkurencyjnego pod względem zasobów na promocję i reklamę z praktycznie bezbronnymi wobec zmasowanego, jednostronnego przekazu marketingowego mieszkańcami i ich organizacjami. Elementarna równowaga i odrębność polityki i biznesu została mocno naruszona."

Następnie OKO Press, Hanna Szukalska - "Absurd referendum w Lublinie. Aktywiści w nierównej walce z deweloperem o Górki Czechowskie". OKO Press to ośrodek niezależnego dziennikarstwa związany m.in. z "Polityką":

"Referendum – kpina z demokracji
I właśnie ta dysproporcja sił oraz manipulacyjny charakter materiałów promocyjnych dewelopera, który nie podaje szczegółowych informacji na temat planowanej zabudowy mieszkaniowej, są w tej sprawie najbardziej bulwersujące. Aktywiści są zdania, że urząd miasta stoi po stronie dewelopera. Rzeczywiście można odnieść takie wrażenie patrząc na to, jak niewiele materiałów umieściło miasto na stronie dotyczącej referendum. Sam prezydent o propozycji TBV mówił: 'To interesująca propozycja. Wpisuje się w nasze oczekiwania'"

Trzeci tekst już lubelski ale autorstwa nie byle kogo tylko Krzysztofa Wiejaka, redaktora Naczelnego "Dziennika Wschodniego"

"Rzeczoznawcy mogliby się również pokusić o wycenę naszych górek czechowskich. W przypadku referendalnego zwycięstwa zwolenników budowy bloków i parku wartość gruntu poszybuje, nie ma co do tego wątpliwości. Ale miasto i mieszkańcy mogą zyskać znacznie więcej, gdy górki czechowskie pozostaną górkami czechowskimi, a nie blokowiskiem z „naturalistycznym parkiem” z wyciosanymi z drewna chomikami i juhasami wypasającymi stado owiec i baranów."

Na koniec stanowisko tych Obróńców Górek, którzy zdecydowali się zbojkotowac referednum i to stanowisko promować:
"MIT: Referendum: Głosowanie na NIE może uratować Górki Czechowskie.
FAKT: Jedynym efektem wiążącego referendum (niezależnie od wyniku) będzie zabudowa i zniszczenie Górek Czechowskich. Dodatkowo przerażające jest to, że dla dewelopera najkorzystniejszym wynikiem referendum byłoby wiążące „NIE”, bo pozwoliłoby bez zobowiązań na szybką ścieżkę proceduralną na podstawie „Lex Deweloper” oraz deweloperską „wolną amerykankę”!"

Macie zatem Państwo pełne spektrum opinii, które pomogą w decyzji, jak postąpić w niedzielę.

Pozdrawiamy - autorzy listu

Strona o Górkach i inne informacje o referendum

2019-04-05 08:19:38

Szanowni Państwo,

w ostatnim dniu kampanii przed referendum, które zadecyduje o przyszłości Górek Czechowskich, przekazujemy adres strony internetowej

na której znajdziecie Państwo wszystkie istotne w tym momencie informacje dotyczące Górek, krytycznej oceny organizacji referendum jak i powody, aby głosować w nim na NIE. Prosimy w miarę możliwości o popularyzację tej strony w mediach społecznościowych oraz w kontaktach prywatnych.

Swoje stanowisko ogłosili dziś dziennikarze z "Gazety Wyborczej".

"Weźmiemy udział w referendum i zagłosujemy przeciw budowie blokowiska na górkach czechowskich. Opowiemy się za Lublinem, który aspiruje do bycia w pierwszej lidze polskich miast. Właśnie tak rozumiemy nowoczesność."

Wkrótce też swoje stanowisko ogłosi też Kongres Ruchów Miejskich. Bardzo możliwe, że pojawią się też inne publikacje, które niezwłocznie Państwu prześlemy w jeszcze jednym ogłoszeniu. W ostatnich tygodniach obieg informacji bardzo przyśpieszył. Nie wyrabiamy się ze sprawami organizacyjnymi, komunikacją, rozprawami sądowymi itd. Dlatego przepraszamy, że odzywamy się tak późno. Po prostu staraliśmy sie zdobyć nowych sojuszników i edukować społeczność, która tego wymaga. Nasze aktualności omżna śledzić na trzech stronach - przynajmniej Górki są dostępne bez logowania na Facebooku:

Jeśli chodzi o nasz stosunek do referendum, rozważaliśmy różne opcje i wiele możliwych scenariuszy. Biorąc pod uwagę sposób organizacji referednum w połączeniu z bezprecedensową kampanią komercyjną maskującą fakt budowy osiedla, dobrym rozwiązaniem byłby bojkot generalny, jako solidarne stanowisko, ale do bojkotu nie doszło.

Wciąż kilka osób jest za odmową głosowania, chcąc wyrazić swój sprzeciw wobec samego referendum, natomiast cała kampania na rzecz Górek, happening, marsze, ogłoszenia itd. promoują głosowanie na NIE. Tego trzyma się większość osób zaangażowanych, wierząc, że tylko opór społeczny, publiczne wyrażanie sprzeciwu i stała presja przyniesie rezultaty.

Decyzję co do najlepszego rozwiązania pozostawiamy Państwu.

Pozdrawiamy - autorzy Listu Otwartego

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.