O rozwiązanie Spółki Celowej Centralny Port Komunikacyjny i zaniechanie przygotowań do realizacji projektów CPK wraz z inwestycjami towarzyszącym

Skontaktuj się z autorem petycji

Protest przeciwko projektom CPK 1.X.2022 Warszawa

2022-09-30 10:25:56

Szanowni Państwo,

W związku z pdopisaniem przez Państwa petycji dotyczącej sprzeciwu wobec realizajci inwestycji CPK pragniemy poinformować, że w dniu 1.10.2022 w Warszawie odbędzie się ogólnopolski protest przeciwko projektom CPK.

INFORMACJA PRASOWA
30 września 2022 r.
OGÓLNOPOLSKI PROTEST PRZECIWNIKÓW CPK W WARSZAWIE - w pierwszą sobotę października od godz. 11.00!
W najbliższą sobotę, 1 października 2022 r. w Warszawie odbędzie się protest przeciwników realizacji inwestycji w ramach Centralnego Portu Komunikacyjnego (CPK). Protest odbędzie się w samym środku stolicy, w formie przemarszu od Ronda Charles’a de Gaulle’a do Pałacu Prezydenckiego na Krakowskim Przedmieściu.
Organizatorzy zapraszają wszystkich zainteresowanych na godz. 11.00 w okolice Ronda Charles’a de Gaulle’a (krzyżowanie Al. Jerozolimskich i Nowego Światu w Warszawie), skąd protestujący ruszą Nowym Światem i Krakowskim Przedmieściem pod siedzibę prezydenta RP. Zakończenie wydarzenia planowane jest około godz. 13.30. Udział w proteście wezmą przedstawiciele miejscowości z całej Polski, które mogą być dotknięte przez inwestycje CPK: megalotnisko, kolejowe „szprychy” KDP oraz autostradę A50. Najliczniej zapowiadają się mieszkańcy woj. mazowieckiego, wielkopolskiego, lubelskiego, łódzkiego i śląskiego; obecni będą również przedstawiciele Dolnego Śląska, Podkarpacia i Podlasia. Chcą zaprotestować przeciwko przeskalowanym, niezasadnym inwestycjom, niszczeniu przyrody i krajobrazu oraz nieuchronnym wywłaszczeniom, jeśli inwestycja CPK będzie kontynuowana. Ich najważniejsze hasła, znane już mediów społecznościowych, to #TakDlaRozwojuNieDlaRozboju, #StopCPK, #NIEdlaCPK.
„Nie zgadzamy się na realizację megalomańskiego projektu, jakim jest budowa Centralnego Portu Komunikacyjnego i Kolei Dużych Prędkości. Nie ma społecznej zgody na tą szkodliwą, kosztowną i budowaną na ludzkiej krzywdzie inwestycję. Nie ma zgody na rozkradanie prywatnej własności i łamanie praw gwarantowanych przez Konstytucję RP” – powiedziała Magdalena Darska-Serafin ze Stowarzyszenia Społeczność Stare Budy (gmina Jaktorów, Mazowsze).
„Widmo wywłaszczeń wisi nad nami od pięciu lat – bo tyle czasu minie wkrótce od chwili ogłoszenia planu budowy centralnego lotniska w Baranowie. Spółka CPK zmusza nas do życia w strachu, niepewności. Dlatego protestujemy i będziemy protestować!” – dodał Kamil Szymańczak, rolnik, którego gospodarstwo położone jest na terenie przyszłego lotniska CPK.
Realizację Centralnego Portu Komunikacyjnego popiera obecnie zaledwie 16 proc. społeczeństwa, a niemal 40 proc. jest tej inwestycji przeciwna.* Pomimo tego, spółka CPK przyspiesza prace przygotowawcze i coraz śmielej zapowiada wywłaszczenia.
Przyspieszeniu inwestycji pomóc ma Ustawa o przyspieszeniu procesu inwestycyjnego Centralnego Portu Komunikacyjnego, w połowie sierpnia br. podpisana przez prezydenta A. Dudę. W kontekście CPK, istotny punkt zapalny stanowią wywłaszczenia: szacuje się, że dotknąć mogą ponad 20 tys. właścicieli gruntów i domów w całej Polsce, z uwagi na to, iż na realizację inwestycji niezbędnych będzie nawet 20 000 ha gruntów. I właśnie teraz, z inicjatywy M. Horały, pełnomocnika rządu ds. CPK procedowana jest nowelizacja ustawy regulującej procedury wywłaszczeniowe pod cele publiczne (ugn). Zaproponowane zmiany oferują części wywłaszczanych drobne korzyści, za to zabiera istotny benefit: zlikwidowana ma zostać tzw. zasada korzyści**. W przyszłym tygodniu prace nad ugn podejmie Senat RP.
- Koncepcja CPK zapowiedziana została pięć lat temu, jesienią 2017 r. Koszt realizacji szacowany był wówczas na 30-34,9 mld zł, a sam projekt obejmował budowę lotniska, rozbudowę sieci drogowej oraz budowę linii KDP Warszawa-Łódź.
Dziś projekt rozrósł się zarówno w zakresie skali, jak i kosztów. Cała koncepcja CPK obecnie składa się lotniska, niemal 2000 km nowych linii kolejowych, autostrady A50, linii energetycznych doprowadzających prąd do nowych linii kolejowych oraz licznych pomniejszych elementów. Jeszcze bardziej imponuje i zadziwia 8x wzrost planowanych kosztów – które w lipcu br. zostały oszacowane przez M. Horałę, pełnomocnika rządu ds. CPK na 50 mld euro*** (około 250 mld zł), czyli równowartość blisko połowy całego budżetu Polski lub sumy wypłat w programie 500+ przez 6 kolejnych lat.
Przygotowania do realizacji projektu CPK prowadzone są bez rzetelnego harmonogramu, analizy alternatyw, kontroli kosztów, wskazania źródeł finansowania. Zgodnie z zaleceniami Banku Światowego, projekt tej skali, realizowany za środki publiczne, powinien być w pełni transparentny, by wyeliminować potencjalną niegospodarność oraz zjawiska korupcyjne. Tymczasem posłowie opozycji oraz strona społeczna, pomimo ponawianych starań, nie mają możliwości dostępu do kluczowych informacji.
- NOWA SPECUSTAWA o CPK (Ustawa o przyspieszeniu procesu inwestycyjnego Centralnego Portu Komunikacyjnego) – akt, który daje silne, nieznane dotąd w polskim prawie umocowanie pełnomocnikowi rządu ds. CPK i zmienia równocześnie 24 (!) ustawy. Podstawowym celem jest integracja PPL z CPK, co prowadzi do skupienia w jednym podmiocie zadań dotyczących planowania i zarządzania krajową infrastrukturą lotniskową. Dzięki temu, CPK zyskuje silny wpływ na lotnisko Chopina w Warszawie oraz sieć lotnisk regionalnych. Dodatkowo, Ustawa modyfikuje zasady pozyskiwania nieruchomości w ramach Programu Dobrowolnych Nabyć przez spółkę CPK i daje spółce daleko idące uprawnienia w zakresie planowania przestrzennego.
- ugn (Ustawa o gospodarce nieruchomościami) – reguluje m.in. zasady wywłaszczeń pod cele publiczne. Zapisy proponowane w nowelizacji bardzo niepokoją właścicieli zagrożonych wywłaszczeniem. Z tego powodu, z inicjatywy posłów opozycji, w sierpniu br. odbyło się wysłuchanie publiczne w Sejmie, podczas którego obywatele mogli zgłosić swoje uwagi. Pomimo szerokiego odzewu społecznego - w wysłuchaniu wzięło udział ponad 100 osób, a całe wydarzenie trwało ponad 4 godziny – wszystkie uwagi zgłoszone przez stronę społeczną zostały w Sejmie odrzucone.

Inicjatywa Społeczna Nie dla Projektów CPK w całej Polsce!!!

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.