Apel miłośników pruszkowskiej koszykówki o pomoc dla klubu MKS Znicz Basket Pruszków

Jako kibice i sympatycy pruszkowskiej koszykówki zwracamy się z wielkim apelem do władz Miasta Pruszkowa, Powiatu Pruszkowskiego oraz potencjalnych sponsorów o pomoc dla klubu Znicz Basket prowadzącego jedyną w Pruszkowie męską, seniorską drużynę koszykarską. Obecnie z uwagi na sytuację pandemiczną, utratę sponsora tytularnego i bezskuteczne – jak dotychczas - poszukiwanie jego następcy klub ten znalazł się bowiem w dramatycznej sytuacji finansowej, która może uniemożliwić jego start w nadchodzących rozgrywkach Suzuki 1 Ligi Mężczyzn.

My nie wyobrażamy sobie jednak, aby w Pruszkowie przestał istnieć seniorski męski basket. Koszykówka jest bowiem niemal od zawsze nierozerwalnie związana z naszym Miastem. To właśnie Pruszków może poszczycić się tytułami Mistrza i Wicemistrza Polski, zdobyciem Pucharu Polski, czy też dotarciem do półfinałów europejskich pucharów. Znicz Basket kontynuuje te szczytne, pruszkowskie tradycje od 16 lat godnie reprezentując miasto w I lidze mężczyzn. Przez te lata stał się symbolem i wzorem gospodarności i skuteczności zdobywając wielokrotnie - przy relatywnie niewielkim jak na tą ligę budżecie - miano największego pozytywnego zaskoczenia tych rozgrywek. Klub odnosi także sukcesy w nowej olimpijskiej konkurencji jaką jest koszykówka 3x3 zdobywając w bieżącym sezonie tytuł Mistrza Mazowsza w kategorii U23.

Znicz Basket to jednak nie tylko drużyny sportowe, ale także kibice związani z tym klubem. Kolejne sezony to nie tylko wielkie przeżycia sportowe, to również budowanie naszej lokalnej społeczności. Akcje społeczne i charytatywne, których zwieńczeniem był w ostatnim sezonie przed pandemią wspaniały mecz między zawodnikami i kibicami Znicza Basket, czynią z tego klubu coś więcej niż tylko sportową atrakcję. Nie jest przypadkiem, iż Znicz Basket może poszczycić się największą frekwencją na trybunach w halowych grach zespołowych nie tylko mając na względzie Powiat Pruszkowski, ale także okoliczne Powiaty : Grodziski, Warszawski Zachodni, Piaseczyński, Żyrardowski, Sochaczewski oraz Grójecki. Dla wielu rodzin weekendowe spotkania w Hali Znicz stały się już obowiązkową pozycją w ich grafikach. To na tych trybunach zawiązało się wiele trwałych przyjaźni, a nawet małżeństw. Teraz żywiołowy doping najgłośniejszego sektora kibiców, staje się jeszcze głośniejszy dzięki radosnym okrzykom naszych dzieci, które zarażane są pasją do koszykówki. Wiele z nich realizuje ją trenując basket w okolicznych klubach młodzieżowych, które rozwijają ich talenty. Dzięki temu w ostatnim sezonie mogliśmy w rozgrywkach I ligi wystawić drużynę składającą się niemal wyłącznie z lokalnych graczy, która była w stanie wywalczyć awans do fazy play - off tych rozgrywek. Jesteśmy dumni też z tego, iż wielu graczy reprezentujących Znicz Basket rozwinęło następnie swoje kariery stając się gwiazdami najwyższej klasy rozgrywkowej, czy też reprezentantami Polski.

Liczymy na to, że społeczność Pruszkowa - od lat zakochanego w koszykówce - nie pozwoli, aby na skutek trwającej pandemii miasto to zniknęło z męskiej, ligowej koszykarskiej mapy Polski.

Apelujemy zatem do włodarzy naszego Miasta i Powiatu o dodatkowe, finansowe wsparcie klubu Znicz Basket Pruszków umożliwiające start w nadchodzących rozgrywkach. Bardzo cenimy dotychczasowy wkład Miasta w rozwój klubu i mamy wielką nadzieję, że władze samorządowe skorzystają z możliwości promowania przez klub Miasta i Powiatu.

Zwracamy się także do przedsiębiorców działających na terenie powiatu pruszkowskiego o finansowe wsparcie klubu w zamian za reklamę lub miejsce w nazwie pierwszoligowej drużyny. Nawet niewielkie kwoty mogą pomóc uratować Znicz Basket, zaś skojarzenie marek z pruszkowską koszykówką to inwestycja, która pomogła już wielu przedsiębiorcom w odniesieniu sukcesu ! Jeśli zatem jesteście zainteresowani Państwo współpracą z klubem zapraszamy do kontaktu pod adresem e-mail zniczbasket@o2.pl. Znajdziecie nas też na Facebooku i w innych mediach społecznościowych. Akcję prowadzimy pod hashtagiem #zniczbasketzagrajmyrazem.

Czekamy na Was ! Razem damy radę !

Kibice Znicza Basket    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Kibice Znicza Basket do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.