Apel o odwołanie prezesa TVP Jacka Kurskiego

Szanowny Pan Jarosław Kaczyński
Prezes Prawa i Sprawiedliwości

W reakcji na niewyobrażalną tragedię, jaką było morderstwo prezydenta Gdańska śp. Pawła Adamowicza, wczoraj na ulice polskich miast wyszły dziesiątki tysięcy naszych Rodaków z apelem o powstrzymanie fali nienawiści zalewającej Polskę.

Zasiadając wieczorem przed telewizorami oczekiwali budowy poczucia wspólnoty i dodania otuchy. Zamiast tego, Telewizja Polska w swoim sztandarowym programie informacyjnym, zajęła się rozbijaniem narodowej solidarności.  Po raz kolejny, obecne kierownictwo telewizji publicznej uczyniło z „Wiadomości” maszynę do dzielenia Polaków, wzbudzania wzajemnej nienawiści, szczucia naszych Rodaków na polityczną opozycję. Nawiązując tym samym do najgorszych wzorców Dziennika Telewizyjnego, a po emisji wczorajszego programu – wręcz prześcigając ówczesną tubę komunistycznej propagandy.

Nie ma i nie może być zgody na łamanie fundamentalnych zasad etyki dziennikarskiej w najważniejszym publicznym medium. Telewizja Polska winna służyć wszystkim Polakom. Musi obiektywnie informować i objaśniać świat w całej jego złożoności, biorąc pod uwagę całe spektrum poglądów naszego społeczeństwa.

Ponad miliard złotych, który lada chwila popłynie z portfeli Polaków do budżetu telewizji, nie może zostać wykorzystany na propagowanie oszczerstw i nienawistnych kalumnii. Misją mediów publicznych musi być budowanie mostów porozumienia, a nie wznoszenie murów nienawiści.

Dlatego zwracamy się do Pana z apelem o spowodowanie natychmiastowego odwołania prezesa TVP Jacka Kurskiego. To ostatni moment na podjęcie decyzji, by wycofać się z polsko-polskiej wojny, do której każdego dnia nawołują „Wiadomości”.

Władysław Kosiniak-Kamysz    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Władysław Kosiniak-Kamysz do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.