Apel o wstrzymanie wszystkich planowanych podwyżek na czas trwania pandemii

Jerzy Łużniak

Prezydent Miasta Jeleniej Góry

Wojciech Chadży, Bożena Wachowicz-Makieła, Rafał Piotr Szymański, Zbigniew Ładziński, Anna Bałkowska, Justyn Bilski, Mirosław Dębski, Waldemar Dudek, Aneta Kolendo, Anna Korneć-Bartkiewicz, Piotr Paczóski, Julia Papaj, Hubert Papaj, Grażyna Pawlukiewicz-Rehlis, Paweł Piotrowicz, Józef Rypiński, Józef Robert Szlachta, Jarosław Tarnowski, Elżieta Wojtyna, Danuta Wójcik, Beata Wójtowicz, Gabriela Zawiła

Radni Rady Miejskiej w Jeleniej Górze

Szanowni Państwo,

Epidemia wirusa SARS-COV-2 jest najpoważniejszym wyzwaniem dla państw na całym świecie od co najmniej zakończenia II wojny światowej. W Polsce negatywne skutki wirusa odczuwamy wszyscy zarówno mieszkańcy gmin jak i miast. Wirus miał wpływ na każdy sektor naszej gospodarki. W kryzysie znalazła się branża turystyczna, gastronomiczna czy rekreacyjna (siłownie). Przedsiębiorstwa cierpią z powodu zastoju w gospodarce a nad wieloma z nich unosi się ponure widmo upadłości.

Dzisiaj w tym trudnym dla nas wszystkich momencie potrzebna jest solidarność i wzajemne zrozumienie. Rok 2020 dla wielu Polek i Polaków okazał się być okresem finansowej zapaści, utraconych źródeł dochodu i trudnych wyborów między zakupem żywności a opłatą bieżących rachunków lub lekarstw.

W tym niezwykle ciężkim czasie apelujemy o odłożenie barw politycznych oraz różnic ideologicznych, które nas dzielą. Apelujemy o zaniechanie niepotrzebnych sporów, które nie przyczyniają się do rozwiązania najbardziej podstawowych problemów przed, którymi dzisiaj stoimy.

Utrzymanie podwyżek i przeprowadzanie ich w czasie trwania pandemii stwarza dla mieszkańców wiele problemów, w tym wykluczenie z funkcjonowania miejskiej wspólnoty. Czas wstrzymania podwyżek pozwoli mieszkańcom Jeleniej Góry ustabilizować sytuację finansową i gospodarczą.

Wobec tego apelujemy do władz Miasta Jeleniej Góry oraz Radnych Rady Miejskiej w Jeleniej Górze o wstrzymanie wszystkich planowanych podwyżek na czas trwania pandemii. Taki gest dla mieszkańców Jeleniej Góry będzie niczym złapanie złapanie oddechu, który jest nam wszystkim teraz tak bardzo potrzebny.

Biuro Poselskie Roberta Obaza    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Biuro Poselskie Roberta Obaza do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.