Budowa placu zabaw dla osób z niepełnosprawnościami

Wyjdźmy z Cienia

Rodzice Dzieci z Niepełnosprawnością

Małgorzata Leśniewska-Lorek

Beata Popławska

Adresat:

Prezydent Miasta Koszalina

Jesteśmy rodzicami osób z niepełnosprawnością. Od wielu lat podejmujemy działania mające na celu zapewnienie godnego życia naszym dzieciom.  Kolejny raz chcemy zwrócić uwagę na faktyczną sytuację i wciąż rosnące problemy, z którymi się mierzymy. Przez długie lata pozostawaliśmy w cieniu innych spraw, postrzegani przez kolejnych rządzących bardziej jako kula u nogi niż grupa społeczna wymagająca szczególnej pomocy. Trudno oprzeć się wrażeniu, że oczekiwano od nas, abyśmy byli niewidoczni i w milczeniu znosili codzienne dramaty wynikające z braku odpowiednich systemowych rozwiązań dla osób niepełnosprawnych i ich rodzin.  Tym razem staramy się o utworzenie placu zabaw dla osób  z różnymi niepełnosprawnościami. Niestety z roku na rok w Koszalinie wzrasta liczba dzieci posiadających orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego i orzeczenie o niepełnosprawności. Wiele z nich ma zaburzenia sensoryczne, cechy spektrum autyzmu, obniżone napięcie mięśniowe albo jeszcze inne postacie deficytów, które uniemożliwiają korzystanie ze standardowych placów. Zorganizowanie takiego miejsca z uwzględnieniem ograniczeń, jakie mają nasze dzieci, dałoby im szansę aktywnej integracji oraz swobodnej zabawy. Celem naszym jest, aby w tworzeniu projektu wzięli udział specjaliści, m.in. fizjoterapeuta, pedagog, psycholog, specjalista terapii sensorycznej. W ten sposób przygotowana przestrzeń umożliwi osobom z niepełnosprawnością realizowanie swoich potrzeb, lepszy rozwój psycho-fizyczny a ich opiekunom da chwilę wytchnienia.  Istniejąca w Koszalinie infrastruktura rekreacyjna ma charakter niewystarczający i uniemożliwia swobodne korzystanie  wielu dzieciom z deficytami. Plac zabaw, o jaki zabiegamy, byłby pierwszym takim miejscem w Polsce i mógłby stanowić wzór dla innych miast. Zgodnie z Artykułem 31 Konwencji ONZ z 20 listopada 1989 roku, dziecko ma prawo  do wypoczynku i czasu wolnego, do uczestniczenia w zabawach i zajęciach rekreacyjnych, stosownych do wieku dziecka, oraz do nieskrępowanego uczestniczenia w życiu kulturalnym i artystycznym.

Małgorzata Leśniewska-Lorek, Beata Popławska    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Małgorzata Leśniewska-Lorek, Beata Popławska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.