Budowa tunelu w Wejherowie tzw. Węzła Zryw pod DK 6

Akcja społeczna – ZRYW NA ŚMIECHOWIE

Zwracam się do GDDKiA, jako właściciela drogi krajowej nr 6, z APELEM o budowę na DK6 w Wejherowie bezkolizyjnego węzła ZRYW w dzielnicy Śmiechowo. Krajowa „szóstka” rozcina Wejherowo na pół, powodując znaczne trudności komunikacyjne dla mieszkańców, szczególnie we wschodniej części miasta w Śmiechowie. Z tego powodu tak ważne jest wykonanie na DK6 bezkolizyjnego węzła drogowego.

ZRYW NA ŚMIECHOWIE ma charakter społeczny, to ruch mieszkańców, aktywistów i radnych o ponadpartyjnym wymiarze. Mamy poparcie Prezydenta Miasta Wejherowa. Miasto wykonało już część węzła po północnej stronie drogi krajowej, przygotowało dokumentację projektową wraz z pozwoleniami na budowę na pozostały zakres inwestycji na DK6 oraz zabezpieczyło w swoim wieloletnim budżecie ponad 17 mln zł, aby ją wesprzeć. Władze Wejherowa zawarły również porozumienie z PKP w sprawie budowy tunelu pod torami kolejowymi w ramach węzła ZRYW tak, aby skutecznie połączyć południową i północną cześć miasta.

TERAZ CZAS NA GENERALNĄ DYREKCJĘ – WŁAŚCICIELA DROGI KRAJOWEJ!   Otrzymują Posłowie z okręgu wyborczego nr 26 (w kolejności alfabetycznej) z prośbą o pomoc: Tadeusz AZIEWICZ, Marek BIERNACKI, Artur DZIAMBOR, Marcin HORAŁA, Zbigniew KONWIŃSKI, Henryka KRZYWONOS-STRYCHARSKA, Aleksander MRÓWCZYŃSKI, Piotr MÜLLER, Barbara NOWACKA, Kazimierz PLOCKE, Marek RUTKA, Joanna SENYSZYN, Magdalena SROKA, Janusz ŚNIADEK oraz Senator Kazimierz KLEINA.

Do wiadomości: Centrala GENERALNA DYREKCJA DRÓG KRAJOWYCH I AUTOSTRAD, 00-874 Warszawa, ul. Wronia 53

Składając podpis, uprawniam Mariusz Łupina do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.