Car Boot Sale - Organizacja Giełdy Jastrzębskiej umożliwiającej wyprzedaż niepotrzebnych rzeczy i kupno ich za symboliczne kwoty

Car-Boot-Sale.jpg

Petycja jest kierowana do Pani Prezydent Anny Hetman, z prośbą o organizację w Jastrzębiu-Zdroju Giełdy umożliwiającej osobom prywatnym sprzedaż własnych niepotrzebnych rzeczy i zainteresowanym kupno takich rzeczy z drugiej ręki.

Co miesiąc podobny Jarmark odbywa się w sąsiadującym mieście (Jarmark Staroci w Wodzisławiu Śląskim). Przyciąga wiele osób i z Jarmarku Staroci powoli zmienia się w miejsce, w którym ludzie wyprzedają swoje rzeczy, nie tylko starocie. Jest to doskonała okazja, aby w jednym miejscu móc wystawić wszystko co zalega w domach na sprzedaż, a kupujący ma możliwość obejrzeć daną rzecz i negocjować cene.

Za granicą jest to popularny Car Boot Sale, tzw wyprzedaż garażowa, która odbywa się co niedziele w wielu miejscach i zgromadza czasem tysiące ludzi. W Polsce coraz częściej można się spotkać już z określeniem Car Boot zamiast Giełda.

carbootsale.jpg

W obecnych czasach, kiedy sytuacja epidemiologiczna niekorzystnie wpłynęła na wielu mieszkańców, ludzie często znajdują się w sytuacji, w których ratują swój budżet wyprzedając w internecie rzeczy, które posiadają w domach, ale nie używają ich i w ten sposób starają się poprawiać sytuacje finansową. Coraz częściej na różnych jastrzębskich grupach widać ogłoszenia, w których ktoś prosi o pomoc dla osób w trudnej sytuacji. Wielu oddaje za darmo lub za symboliczne kwoty rzeczy, które zalegają w ich domach, a komuś mogą pomóc, posłużyć. Wielu szuka na internecie osób, które mają na sprzedaż konkretną rzecz, bo potrzebują coś czego w danym momencie nie są w stanie zakupić nowego w sklepie.

Przykładem mogą być Jastrzębskie Komisy, które kiedyś przyjmowały bez problemów różne rzeczy, teraz są przepełnione i od dawna robią selekcje tego co od kogo przyjmą, a mimo wszystko zainteresowanie jest ogromne. Problemem dla wielu jednak jest sposób rozliczania. Nawet jeśli ktoś sprzeda w komisie rzeczy, na rozliczenie musi czekać przynajmniej miesiąc czasu i rozliczenie następuje w godzinach często niedogodnych dla klientów. W przypadku takiej Giełdy pieniądze ze sprzedaży są od razu.

car-boot.jpg

Gdyby udało zorganizować się w Naszym mieście tego typu giełdę, dla wielu osób byłaby to doskonała okazja to tego, aby pozbyć się zalegających w domu sprzętów, ubrań, zabawek, narzędzi, elementów wystroju wnętrz czy nawet mebli, a dla mieszkańców byłaby to okazja, aby odkupić takie rzeczy za symboliczne kwoty. Byłaby to inicjatywa społeczna mająca na celu pomoc naszym mieszkańcą w tym trudnym czasie, która z pewnością przyjęłaby się w Jastrzębiu, mając na uwadzę jak wiele różnych grup w portalach społecznościowych i stron z ogłoszeniami dotyczącymi mieszkańców naszego miasta funkcjonuje i jak wiele ogłoszeń można tam znaleźć. Z czasem zapewne witali byśmy również mieszkańców sąsiednich miast i gmin.

W Wodzisławiu Jarmark odbywa się na rynku, jednak w Jastrzębiu z uwagi na jego brak, możnaby rozważyć inne miejsca umożliwiające pomieszczenie większej ilości osób/stanowisk. Mogłaby to być np. korona naszego Stadionu Miejskiego. Dodatkowo można rozważyć w tej sytuacji "wstęp płatny" np. 1zł lub 2zł dla kupujących i np. 5zł dla sprzedających, symbolicznie na pokrycie kosztów ewentualnego sprzątania lub zabezpieczenia. W Wodzisławiu Jarmark odbywa się w pierwszą niedzielę miesiąca, więc może w Jastrzębiu mogłaby to być każda druga lub trzecia niedziela miesiąca.

Jeśli uda nam się zebrać grono zainteresowanych osób, petycja zostanie skierowana do Pani Prezydent z prośbą o rozpatrzenie.

car-boots-sale-_080318.jpg

Podpisując, upoważniam Gosia do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.