Chcemy czystego lasu w Policach

4.    Spółdzielnia Mieszkaniowa ODRA

ul. Piaskowa 101

PETYCJA

Stowarzyszenie Polska 2050 Grupa z Powiatu Polickiego we współpracy z mieszkańcami Gminy Police zwraca się z apelem do instytucji odpowiedzialnych za utrzymanie czystości i porządku w lesie i na terenach zamieszkałych przylegających do lasów – Nadleśnictwa Trzebież, zarządców nieruchomości oraz Gminy Police - o podjęcie zdecydowanych i skutecznych działań aby poprawić obecny stan i aby w lesie i na jego styku z miastem wreszcie było czysto.

Miasto Police otoczone jest lasem. Tereny bezpośredniego styku lasu z osiedlami mieszkaniowymi są pozostawione bez opieki ich właścicieli. Panuje tam bałagan, a zanieczyszczenia nie są usuwane latami.

Wyrażamy stanowczy sprzeciw wobec tej sytuacji! Nie godzimy się na to, by cała społeczność Gminy Police zmuszona była żyć w takim otoczeniu i tracić radość z obcowania z naturą podczas spacerów i rekreacji w okolicznych lasach.

kopia.jpg

Jako Stowarzyszenie, we współpracy z wieloma mieszkańcami Polic, podejmowaliśmy akcje społeczne sprzątania lasu. Przynosi to efekty, ale doraźnie, na chwilę. W krótkim okresie czasu, po sprzątaniu, las ponownie jest zanieczyszczany.

Ten fakt nas nie zraża, nadal będziemy sprzątać nasz las, ale oczekujemy, że instytucje odpowiedzialne za porządek i czystość w lesie i na jego obrzeżach, na styku z miastem, będą również podejmować wysiłek by walczyć z zaśmiecaniem lasu.

Apelujemy o wzmożenie intensywności działań. Chcemy czystego miasta i czystego lasu. Wyrażamy chęć współpracy i będziemy wspomagać w/w instytucje, ale sami problemu nie rozwiążemy, potrzebny jest wysiłek, działanie i determinacja wszystkich, szczególnie nadzorujących te miejsca.

Stowarzyszenia Polska2050 Powiatu Polickiego
(w porozumieniu z Zarządem Wojewódzkim Stowarzyszenia)

Lider Powiatu Polickiego

Bronisław Szafarz

131565651_210163370567850_57657442184131393_o.png

Składając podpis, uprawniam Grzegorz Ufniarz do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.