Chcemy F1 w Polsacie

My niżej podpisani, zwracamy się z prośbą o zakup praw do transmisji Formuły 1 w 2015 roku przez Telewizję Polsat. Formuła 1 to jedna z flagowych dyscyplin w ofercie sportowej Polsatu i wielu z niżej podpisanych decyzję o zawarciu, bądź przedłużeniu umowy na dostęp do platformy Cyfrowego Polsatu uzależnia od obecności F1 w ofercie programowej.

Polsat transmituje wyścigi Formuły 1 nieprzerwanie od 2007 roku. W tym czasie wśród polskiej społeczności wielu ludzi zainteresowało się tym sportem. Niestety, z niepokojem śledzimy informacje o przedłużających się negocjacjach na linii Polsat - MP&Silva dotyczących praw do transmisji Formuły 1 w nadchodzącym sezonie 2015.

Mimo braku obecności Polaka w stawce, zmagania najszybszych kierowców świata cieszą się dużym zainteresowaniem. Większość z kibiców poznała ten sport właśnie za pośrednictwem Telewizji Polsat oraz osoby Roberta Kubicy i od kilku lat śledzą z uwagą zmagania Formuły 1. Są wśród nas ludzie, którzy wyścigi śledzą od kilkunastu lat, jeszcze zanim dostęp do nich był ułatwiony. Warto w tym miejscu podkreślić, że fani sportów motorowych to grupa kibiców bardzo zaangażowanych a większość z nich śledzi wszystkie rundy danego sezonu, włączając w to wolne treningi i kwalifikacje. Z pewnością jest to grupa bardzo lojalna, co może mieć duże znaczenie dla reklamodawców.

Dodatkowo, ścieżki rozwoju niektórych kierowców, wspieranych przez m.in. Polsat dają dużą nadzieję, na ich ewentualny debiut w Formule 1 w ciągu kilku następnych lat, tym samym powodując jeszcze większe zainteresowanie wyścigami w Polsce.

Doceniamy również otwartość Polsatu na sporty motorowe i poszerzanie oferty programowej poprzez transmisję m.in. Motocyklowych Mistrzostw Świata, Rajdowych Mistrzostw Świata, EuroFormuły Open czy Porsche Supercup. Dzięki temu jesteście jedyną telewizją w Polsce oferującą tak bogaty wachlarz transmisji dla fanów sportów motorowych. Tym bardziej nie powinno w ofercie zabraknąć "Królowej Sportów Motorowych", która przyciąga najwięcej widzów, tym samym generując zyski.

Obecna ekipa odpowiedzialna za wyścigi i rajdy w Telewizji Polsat również prezentuje wysoki poziom, dzięki czemu kibice z chęcią wybierają transmisję polskojęzyczne na antenach Polsatu. Doświadczenie p. Andrzeja Borowczyka, interakcja poprzez media społecznościowe z G. Jędrzejewskim w trakcie transmisji i ciekawi goście w studiu sprawiają, że kibice sportów motorowych mają zapewnione emocje na najwyższym poziomie, po które chętnie sięgają.

Zdajemy sobie sprawę z tego, iż decyzja o zakupie praw to w pierwszej kolejności sprawy biznesowe i czysta kalkulacja zysków, mamy jednak nadzieję, że przy podjęciu ostatecznej decyzji Zarząd Telewizji Polsat uwzględni również jednomyślny głos kibiców domagających się transmisji zawodów Formuły 1 na antenach otwartego Polsatu bądź Polsatu Sport Extra oraz serwisu internetowego Ipla.