Chcemy więcej popołudniowych pociągów z Łodzi Fabrycznej do Warszawy!

Adresaci petycji:

PKP Intercity Sp. z o.o.
POLREGIO S.A.

Autor petycji:

Stowarzyszenie Łódź Cała Naprzód!

logo_bez_tła_tekst_czarny_2.png

Domagamy się - od następnej korekty rozkładu jazdy:

• Przywrócenia regularnego, co najmniej godzinnego taktu na linii Łódź Fabryczna-Warszawa przez całe popołudnie i wieczór, tak jak miało to miejsce w 2009 roku;
  • Racjonalizacji rozkładu jazdy, tak by pociągi Intercity i Polregio nie odjeżdżały bezpośrednio po sobie;
  • Przywrócenia przyspieszonych pociągów z Łodzi do Warszawy pomijających niektóre stacje pośrednie.

Warszawa to najważniejsza sąsiednia metropolia Łodzi. Łódź i Warszawę, łodzian i warszawiaków łączą więzy zawodowe i rodzinne, ale także kulturalne i rozrywkowe. Warszawa to nie tylko największy ośrodek gospodarczy w Polsce, ale także miejsce wielu imprez kulturalnych, koncertów i wystaw. Z drugiej strony, Łódź staje się coraz istotniejszym centrum biurowym i usługowym, a jej życie kulturalne jest również niezwykle ciekawe i bogate. Coraz częściej zdarza się, że to warszawiacy przeprowadzają się do Łodzi. W przestrzeni medialnej mówi się o łódzko-warszawskim Duopolis.

PKP.png

W ciągu ostatnich lat obserwujemy ciągły spadek ilości popołudniowych połączeń kolejowych między Łodzią a Warszawą. W 2009 roku, jeszcze przed rozpoczęciem budowy nowego dworca Fabrycznego, między godzinami 14 a 22 z najważniejszej stacji Łodzi odjeżdżały pociągi praktycznie co godzinę, co umożliwiało sensowne zaplanowanie podróży. Z 10 pociągów w 2009 (13 wliczając odjazdy z Widzewa) w 2023 pozostało jedynie 5 (9 wliczając Widzew). Doszło do skandalicznej sytuacji, gdzie po godzinie 14 z Łodzi odjeżdżają jedynie dwa pociągi Intercity do Warszawy – 14 lat temu było ich 7, a między 16 a 19 z Fabrycznej nie odjeżdża żaden pociąg do stolicy! Żadne inne duże miasto w Polsce nie ucierpiało tak bardzo na cięciach rozkładów jazdy – chociażby Gdańsk czy Lublin mają więcej połączeń popołudniowych niż przed laty. To przeczy teoriom, że prace wewnątrz Warszawskiego Węzła Kolejowego mocno ograniczają ilość pociągów, które można obsłużyć. Gdańsk, Lublin czy Poznań nie cierpią na tych ograniczeniach.

PKP2.png

Co więcej, ostatnie lata przynosiły w kraju rozwój oferty przewozowej, a nie jej cięcie. Przez ostatnie 14 lat zwiększyła się liczba kursów między sąsiednimi aglomeracjami, takimi jak Kraków i Katowice, Poznań i Wrocław, Poznań i Bydgoszcz. Tym bardziej niezrozumiała jest redukcja oferty między Łodzią Fabryczną a Warszawą — szczególnie, że za ponad miliard złotych wybudowano nowy, piękny dworzec Fabryczny, z którego łodzianie są dumni — a teraz rzadziej mogą pojechać z niego do Warszawy niż przed przebudową.

Ograniczenie popołudniowych kursów pociągów z Łodzi Fabrycznej do Warszawy nie tylko ogranicza wielu łodzianom możliwość udziału w życiu kulturalnym w stolicy – chociażby w koncertach, ale także warszawiakom w popołudniowym powrocie z podróży „w interesach” z naszego miasta. Regularność połączeń kolejowych przyczynia się także do budowy atrakcyjności Łodzi jako miejsca do życia i prowadzenia biznesu — a wszystkim nam na tym zależy. To niedopuszczalne, by między 16.13 a 19.18 z Łodzi Fabrycznej do stolicy nie odjeżdżał ani jeden bezpośredni pociąg!

My, łodzianie, pasażerowie kolei państwowych, nie zgadzamy się na bycie traktowanymi przez państwowego przewoźnika jak obywatele drugiej kategorii, szczególnie w sytuacji tak dynamicznego rozwoju kolei w naszym kraju przez ostatnie lata. Konieczne jest nie tylko zwiększenie połączeń Łodzi z Warszawą, ale również wprowadzenie rozwiązań zwiększających atrakcyjność oferty przewozowej poprzez uruchomienie w wybranych godzinach kursów ekspresowych z pominięciem stacji pośrednich. Każdy tydzień pociętego rozkładu połączeń oznacza kolejne dziesiątki tysięcy łodzian wybierających samochód zamiast najbardziej ekologicznej i wydajnej formy transportu pomiędzy miastami, jaką jest kolej.

Domagamy się - od następnej korekty rozkładu jazdy:

Stowarzyszenie Łódź Cała Naprzód!    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Stowarzyszenie Łódź Cała Naprzód! do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.