ŻĄDAMY WPROWADZENIA SZEROKIEJ PROFILAKTYKI ZDROWIA DLA KAŻDEGO OBYWATELA

Każdego miesiąca, każdy z Nas odprowadza coraz to wyższe składki zdrowotne, a podstawowa opieka zdrowia nie poprawia się, jest wręcz przeciwnie.

Przez ostatnie 2 lata pacjenci byli "leczeni" poprzez teleporady, a wizyta w gabinecie lekarskim dla ludzi jest często sytuacją stresującą przez często lekceważący stosunek lekarzy i personelu medycznego. Aktualnie część lekarzy POZ wychodzi z założenia, że młoda osoba nie ma prawa chorować, a badania diagnostyczne zlecane są w okrojonym pakiecie gdzie bardzo często nawet o taki pakiet badań trzeba prosić, czy też wymuszać ( udając palacza, mówiąc o niezdrowym żywieniu itp. ), ponieważ dobry wygląd pacjenta z zewnątrz od razu dyskwalfikuje do poszerzonej diagnostyki, która w wielu przypadkach może uchronić pacjenta przed ciężką chorobą.

Badania z krwi pokazać mogą toczący się stan zapalny, rozwijającą się chorobę która jeszcze nie daje o sobie objawów i pozwalają wykryć patologię w oraganizmie na bardzo wczesnym etapie.

Zaraz po prewencji polegającej na zdrowym odżywianiu, aktywności fizycznej, dobrym rytmie dobowym oraz dobranej suplementacji ( opartej właśnie na diagnostyce labolatoryjnej ), badania z krwi powinny być refundowane każdej ubezpieczonej i odprowadzającej składki osobie raz do roku i to w pełnej formie w ramach PROFILAKTYKI ZDROWIA.

Wczesne wykrycie choroby ułatwi pracę lekarzowi pierwszego kontatku z pacjentem, ograniczy "wędrówki" pacjentów na oddziały SOR z niezidentyfikowanymi dolegliowściami, ponieważ postawiona wczesna diagnoza, która nie może się odbyć bez poszerzonych badań pozwoli POZ zająć się odpowiednio pacjentem wraz z lekarzami odpowiednich do jednostek chorobowych specjalizacjami.

Lekarze mają za zadanie leczyć ludzi, a procedury wydane przez NFZ oraz Ministerstwo Zdrowia ogranicza ich do absolutnego minium, po którym pacjent odbija się od drzwi do drzwi i przez kilka miesięcy trwa szukanie po macoszemu przyczyny dolegliwości.

Badania, które każdy powinnien wykonać raz do roku i na co lekarz bez problemu powinnien wystawić skierowanie bez obawy wezwania na dywanik przez dyrektora placówki to:

Badania hematologiczne:

- morfologia krwi obwodowej z płytkami krwi;

- morfologia krwi obwodowej z wzorem odsetkowym i płytkami krwi;

-odczyn opadania krwinek czerwonych (OB).;

Badania biochemiczne i immunochemiczne:

-sód;

-FT3;

-FT4;

Badania moczu:

-ogólne badanie moczu z oceną właściwości fizycznych, chemicznych oraz oceną mikroskopową osadu;

Badania układu krzepnięcia:

-wskaźnik protrombinowy (INR);

-czas kaolinowo-kefalinowy (APTT);

-fibrynogen;

Wszystkie te badania są JUŻ w tym momecnie zaznaczone jako te, które może wypisać lekarz pierwszego kontatku, jednakże z zastrzeżeniem, że wypisanie ich musi pokrywać się na podstawie wskazań medycznych i tutaj powrócę do początku. Niekóre choroby czy niedobory można wykryć na bardzo wczesnym etapie, gdzie wskazaniem medycznym jest tylko i wyłącznie profilaktyka zdrowia i dbanie o siebie oraz przeciwdziałanie chorobom ( a o to chyba w służbie zdrowia chodzi ). Badania labolatoryjne to spójność, na które trzeba patrzeć holistycznie jeden wynik połączyć z drugim i wtedy lekarz ma najwieksze szanse na to aby zareagować zaa wczasu i zadbać o homeostazę pacjenta.

Dodatkowo do tej listy powinno dołączyć badanie witaminy D3 ( 25 OH ), które jak pokazało już wiele badań i publikacji naukowych, jest istotnym HORMONEM, bez którego organizm ludzki nie funkcjonuje prawidłowo, aby dobrać odpowiednią dawkę suplementacji tej witaminy należy przed zbadać jej poziom, a cena badania w niektórych labolatoriach jest bardzo wysoka, a badanie jest na tyle istotne, że powinno trafić na listę badań prewencyjnych.

Propozycją rozwiązania bez kolejek skierowań na badania profilaktyczne, jest wysłanie ich drogą elektroniczną przez portal IKP jako eskierowanie i włączenie wszystkich labolatoriów do programu.

W związku z powyższym żądamy:

Stworzenia przez Ministra Zdrowia możliwości wykonania każdego z powyższych badań, każdej ubezpieczenej osobie, co najmniej raz w roku, refundując je ze środków NFZ. Ułatwiając także dostęp do otrzymania skierowania poprzez portal IKP.

Aleksandra Pawlak

Wiceprezes Fundacji Przywrócenie

Aleksandra Pawlak    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Aleksandra Pawlak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.