Dla Zdrowia Jamy Ustnej

Porozumienie Lekarzy i Pacjentów dla Zdrowia Jamy Ustnej

My niżej podpisani, zapoznawszy się z aktualnym stanem fachowej wiedzy opartej na badaniach naukowych, uznajemy znaczenie zdrowia jamy ustnej dla kondycji całego organizmu. W pełni zgadzamy się, że zdrowie zaczyna się w jamie ustnej. Rozumiemy także, iż zaniedbanie w tym zakresie może grozić poważnymi konsekwencjami dla zdrowia i życia, m.in.:

- przyczyniać się do powstawania lub rozwoju chorób ogólnych;

- utrudniać leczenie specjalistyczne;

- powodować dyskomfort w życiu prywatnym i zawodowym.

Wspólnie pragniemy budować powszechne przekonanie, że piękny uśmiech to przede wszystkim zdrowy uśmiech. Zobowiązujemy się do:

- podejmowania działań, które zwracają uwagę na korzyści z posiadania zdrowego uśmiechu;

- inicjowania zadań wyraźnie zaznaczających korelacje pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a zdrowiem ogólnym całego organizmu;

- upowszechniania znaczenia profesjonalnej i domowej profilaktyki i higieny jamy ustnej, troski o właściwą dietę oraz regularnych wizyt w gabinecie stomatologicznym;

- inicjowania projektów o charakterze edukacyjnym lub promocyjnym, skierowanych do pacjentów zmagających się z chorobami przewlekłymi, skupiających uwagę na znaczeniu zdrowia jamy ustnej w procesie leczenia;

- inspirowania lekarzy wszystkich specjalności do pogłębiania wiedzy o znaczeniu zdrowia jamy ustnej dla całego organizmu;

- inspirowania współpracy pomiędzy lekarzami stomatologami, a lekarzami innych specjalności;

- wykorzystywania własnych kanałów informacyjnych (strony www, media społecznościowe, zebrania, biuletyny, druki etc.) do promocji zdrowia jamy ustnej;

- aktywnego wspierania obchodów Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej (20 marca).

Jako sygnatariusze niniejszego porozumienia apelujemy również do najwyższych władz o:

- stanowienie priorytetu dla budowy sprawnego systemu opieki stomatologicznej, który obejmie możliwie największą liczbę Polaków, w szczególności pacjentów z deficytami stomatologicznymi oraz takich grup pacjentów jak: dzieci, kobiety w ciąży, seniorzy, pacjenci z chorobami przewlekłymi;

- regularne podejmowanie działań edukacyjnych oraz promocyjnych w zakresie zdrowia jamy ustnej, w porozumieniu z profesjonalistami oraz pacjentami;

- stworzenie systemu edukacji pacjentów, szczególnie tych, którzy zmagają się z chorobami przewlekłymi lub są w tzw. grupach ryzyka;

- udostępnienie czasu w mediach publicznych na projekty edukacyjne/kampanie zwiększające świadomość społeczną w zakresie zdrowia jamy ustnej;

- wspieranie projektów budujących świadomość stomatologiczną Polaków, w tym aktywne włączenie się w obchody Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej (20 marca);

- edukację lekarzy wszystkich specjalności w zakresie zdrowia jamy ustnej;

- zwiększenie finansowania systemu publicznego systemu opieki stomatologicznej;

- wspierania w budowaniu przekonania o nierozerwalności medycyny i stomatologii.

Inicjatotorzy:

Polskie Towarzystwo Stomatologiczne PTS

Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej

Polskie Towarzystwo Stomatologiczne, Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Polskie Towarzystwo Stomatologiczne, Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.