Dokończenie budowy toru rowerowego typu pumptrack położonego w Gołdapi, przy ul. Lipowej.

DANE PODMIOTU WNOSZĄCEGO PETYCJĘ:

Mieszkańcy Gołdapi – podpisy poniżej

Osoba reprezentująca: Jarosław                                                                                                                                                                      Rada Miasta w Gołdap

Pl. Zwycięstwa 14

19-500 Gołdap

PETYCJA

Na podstawie ustawy z dnia 11 lipca 2014r. o petycjach (Dz.U. z 2014 roku poz. 1195.) prosimy podjęcie działań w kierunku dokończenia budowy toru rowerowego typu pumptrack położonego w Gołdapi, przy ul. Lipowej na tzw. „szpitalówie” poprzez: - wykonanie oświetlenia, - wykonanie monitoringu, - wykonanie wzmocnienia skarp trawą z rolki.   Jesienią 2020 r. w ramach Budżetu Obywatelskiego Gminy Gołdap wybudowano przy ulicy Lipowej tor rowerowy typu pumptrack z przeznaczeniem do jazdy sportowej i rekreacyjnej na rowerach, hulajnogach i rolkach. Od samego początku spotkał się on z bardzo dużym zainteresowaniem. Codziennie, kiedy tylko pogoda pozawala, jest on wprost oblegany przez dzieci i młodzież. Spełnia on swoją podstawową rolę - popularyzacji aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Niestety, bardzo ograniczone środki z budżetu obywatelskiego nie pozwoliły na wykonanie wszystkich prac, które sprawią że tego typu obiekt będzie spełniał wymagania w 100%. Potrzebne jest oświetlenie, gdyż dzieci i młodzież często korzystają z toru również po zapadnięciu zmroku. Jest to bardzo niebezpieczne dla użytkowników i może doprowadzić do wypadku. Niestety, użytkownicy nie zwracają na to uwagi i jeżdżą mimo bardzo ograniczonej widoczności. Uważamy, że doświetlenie terenu wyeliminuje niebezpieczeństwo, poprawi komfort jazdy i wydłuży czas korzystania z obiektu. Zaistniało już kilka aktów wandalizmu. Dlatego potrzebne jest zainstalowanie monitoringu, który pozwoli na wyeliminowanie takich zachowań. Monitoring i oświetlenie ograniczy spożywanie alkoholu w tym miejscu i poprawi bezpieczeństwo. Należałoby również wykonać wzmocnienia skarp (darnią) trawą z rolki. Tor wybudowano późną jesienią i trzeba bardzo długo czekać, aż wyrośnie trawa i wzmocni skarpy. Niestety, użytkownicy chcą jeździć i nie będą na to czekać.  Użytkując tor, w sposób nawet nieświadomy uszkadzają skarpy, nanoszą piasek i błoto na asfalt, co może być niebezpieczne. Obecnie Zarząd Województwa ogłosił konkurs „Małe granty na infrastrukturę sportową w województwie warmińsko-mazurskim w 2021 roku”. Ideą konkursu jest poprawa i rozwój infrastruktury sportowej w naszym regionie. Zaproponowane przez nas dokończenie budowy toru rowerowego doskonale wpisuje się w ten program. Jest duża szansa, żeby te działania w połowie sfinansować ze środków zewnętrznych. W związku z powyższym bardzo prosimy o szybkie zapoznanie się z naszą petycją i rozpatrzenie sprawy. Termin ogłoszonego przez Zarząd Województwa konkursu jest tylko do 16 kwietnia 2021 r.  Szanowni Państwo, jeżeli nasza petycja uzyska przychylność Burmistrza Gołdapi i Rady Miejskiej w Gołdapi to może uda się nam wspólnie pozyskać środki zewnętrzne na dokończenie tak kluczowej inwestycji dla naszych dzieci i młodzieży, jednocześnie dbając o ich bezpieczeństwo i komfort jazdy podczas użytkowania toru rowerowego typu pumptrack. Proponujemy, żeby w ramach pozyskanych środków finansowych przede wszystkim: - zakupić i zainstalować cztery lampy solarne hybrydowe o odpowiedniej mocy (instalacja lamp na energię elektryczną jest większą inwestycją ze względu na to, że jest to teren nieuzbrojony i doprowadzenie tam prądu będzie się wiązało z dużymi kosztami i skomplikowaną i długotrwałą procedurą), - zakupić i zainstalować monitoring radiowy, - zakupić odpowiednią ilość trawy w rolkach. Naprawić skarpy i obłożyć je darnią. Zapewnić odpowiednią pielęgnację do czasu zakorzenienia się trawy. Ponadto zwracamy się z prośbą do Urzędu Miejskiego w Gołdapi o regularne sprzątanie toru i koszenie trawy wokół niego.

Adres petycji online:  https://www.petycjeonline.com/dokoczenie_pumptrack_goldap

Jarosław Walc

Gołdap dn.12.03.2021r.

petycja-online_kopia.jpg

Podpisując, upoważniam Jarosław Walc do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.