Domagamy się umożliwienia miłośnikom jazdy konnej korzystania z plaży w Jantarze.

Jantar 14.09.2020

Do:

Dyrektor Urzędu Morskiego w Gdyni

mgr inż.kpt.ż.w Wiesław Piotrkowski

ul.Chrzanowskiego 10

81-338 Gdynia

Gminy Stegna

Ewa Dębska

ul. Gdańska 34

82-103 Stegna

My niżej podpisani żądamy przywrócenia zgody na wjazd konno na plażę Panu Jerzemu Ożdze, właścicielowi stajni Buffalo Bill w Jantarze!

Pan Jerzy Ożga, właściciel stajni Buffalo Bill w Jantarze  w roku 2003 utworzył na Mierzei Wiślanej pierwszy na świecie Integracyjny Bursztynowy Szlak Konny dla osób pełno i niepełnosprawnych, który prowadzi między innymi po malowniczych plażach Jantaru. Za tą inicjatywę w 2012 roku otrzymał od Pana Marszałka Województwa Pomorskiego nagrodę na Światowym Dniu Turystyki oraz wyróżnienie od Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej w Gdańsku w konkursie “Najlepszy Produkt Turystyki woj. Pomorskiego 2012”. Integracyjny Bursztynowy Szlak Konny był trzykrotnie prezentowany na największych światowych targach przemysłu konnego EQUITANA 2017 ( Essen 2015, 2017, 2019) w ramach stoiska Województwa Pomorskiego.

Z tej niecodziennej atrakcji, przez wiele lat chętnie korzystały tysiące turystów z całej Polski oraz z zagranicy. Dzięki doskonale przygotowanym koniom i ogromnemu doświadczeniu licencjonowanego trenera jeździectwa Jerzego Ożgi z jazd po plaży mogli korzystać zarówno jeźdźcy doświadczeni jak i początkujący, pełno i niepełnosprawni w sposób bezpieczny, niestwarzający zagrożenia zarówno dla jeźdźców jak i innych użytkowników plaży. Co więcej nasze konie stanowiły wspaniałe uatrakcyjnienie lokalnego krajobrazu.

Niewątpliwie atrakcja w postaci jazd konnych po plaży przyciągała przez cały rok, nie tylko w sezonie letnim, ogromną ilość turystów. Było to bardzo korzystne nie tylko dla właściciela stajni Buffalo Bill ale również dla licznych właścicieli miejsc noclegowych, lokali gastronomicznych i innych atrakcji w okolicy Jantara.

W roku 2019 stajnii Buffalo Bill nie przedłużono pozwolenia na korzystanie z plaży w sposób taki jak dotychczas, grożąc wysokimi karami pieniężnymi za złamanie zakazu!!!

Bulwersujące jest nierówne traktowanie właścicieli stajni z sąsiednich miejscowości! Pracownik Urzędu Morskiego w Gdyni Robert Mokrzycki argumentuje zakazu wjazdu na plażę bardzo negatywnym wpływem koni na środowisko. Mimo to, nie nakłada kar ani na właściciela stajni U Bohuna w Sztutowie, ani na właściciela stajni Lunar Gallop w Mikoszewie, którzy z powodzeniem i bez przeszkód mogą wjeżdżać swoimi końmi na plażę i do morza. Właściciele tych stajni nie posiadają zezwolenia na wjazd na plażę i naruszają wszelkie punkty wymienione w decyzji dotyczącej stajni Buffalo Bill Jantar bez żadnych konsekwencji . Niewątpliwie konie ze Sztutowa jak i z Mikoszewa mają dokładnie taki sam wpływ na środowisko i innych użytkowników plaży co konie z Jantara!

Zakaz wjazdu na plażę dotyczy tylko stajni Buffalo Bill Jantar i jedynie Jerzy Ożga nie może prowadzić usług polegających na organizowaniu przejażdżek konno po plaży, w wyniku czego traci ogromną ilość klientów i ponosi ogromne straty finansowe z tego tytułu. Należy dodać, że wszelkie zarzuty dotyczące rzekomo nieprzestrzegania przepisów w stosunku do Pana Jerzego Ożgi nie potwierdziły się.

Każdy kto miał okazję odwiedzić stajnię Buffalo Bill wie, że jest to miejsce przyjazne dla każdego z cudowną atmosferą i dające możliwość przeżycia wspaniałej, jeździeckiej przygody. Wielu z Was przekonało się, że takich możliwości jakie daje Buffalo Bill i wspaniałe konie Pana Jerzego nie znajdą gdzie indziej.

Podpisując naszą petycję okazujesz sprzeciw nielogicznym, absurdalnym i niesprawiedliwym decyzjom wydawanym przez Wójta Gminy Stegna Ewę Dąbską i dyrektora Urzędu Morskiego w Gdyni Wiesława Piotrzkowskiego, którzy popierają działania swoich podwładnych o znamionach korupcyjnych zamiast unormalizować sytuację stwarzając dla wszystkich jednakowe warunki korzystania z możliwości jazdy konnej po plaży.20200916_132600.jpg

stajnia Buffalo Bill Jantar    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam stajnia Buffalo Bill Jantar do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.