STOP MOLESTOWANIU W POLSKICH SZKOŁACH!!!

UPDATE

4 marca 2023:

W V LO w Legnicy uczeń umieścił kamerkę w damskiej łazience skierowaną tak, żeby z ukrycia nagrywać krocza uczennic siadających na toaletę. Dziewczyny złapały go i poszły do dyrekcji, ale ta zamiata wszystko pod dywan i każe ofiarom siedzieć cicho!!! Po raz kolejny reputacja szkoły jest dla dyrekcji ważniejsza niż bezpieczeństwo uczennic. Po raz kolejny sprawcę nie spotka żadna kara! COŚ SIĘ MUSI WRESZCIE ZMIENIĆ!

image022.jpeg

Pare miesięcy wcześniej w jednym z liceów w Szczecinie uczennice były molestowane przez chłopaka z 2 klasy. Robił on telefonem zdjęcia ich majtek pod spódniczkami (tzw. upskirting). Kiedy zlapały go na gorączym uczynku i zgłosiły dyrektorce szkoły, usłyszały, że "nie powinny się tak ubierać". Sprawca został ukarany naganą, ale jeszcze tego samego dnia pojechał na wycieczkę szkolną.

Okazuje się, że takie sytuacje mają miejsce w wielu szkołach w kraju. Uczennice często są obwiniane za niewłaściwe zachowania uczniów, którzy dopuszczają się zachowań przemocowych.

Kadra pedagogiczna nie jest przeszkolona, jak reagować na takie sytuacje. Wciąż usprawiedliwia się młodych chłopaków, że "buzują im hormony", a winę przerzuca na uczennice.

Uważamy, że XXI wiek to najwyższa pora, aby zacząć walczyć z molestowaniem seksualnym i obwinianiem ofiar w polskich szkołach. Chcemy zmian w statutach!

ZGODNIE Z PRAWEM WNIOSEK O ZMIANĘ STATUTU MOGĄ ZŁOŻYĆ:

- przewodniczący rady pedagogicznej;

- organ sprawujący nadzór pedagogiczny;

- przewodniczący rady szkoły;

- organ prowadzący szkołę;

- co najmniej 1/3 członków rady pedagogicznej.

PODPISZ PETYCJE I POKAŻ, ŻE DOMAGASZ SIĘ: wprowadzenia do statutów definicji molestowania seksualnego, trybu zgłaszania przypadków molestowania i wskazania konsekwencji dla sprawcy.

848-a8677d2172212217d1347a1781344c6e.jpg

Dagmara Adamiak, Fundacja RÓWNiE    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Dagmara Adamiak, Fundacja RÓWNiE do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.