Dopuszczenie silników spalinowych dla łodzi wędkarskich na zbiorniku Solina

My wędkarze zwracamy się do Radnych Powiatu Leskiego o dopuszczenie silników spalinowych na łodziach do celów wędkarskich.

Jednocześnie rozumiemy potrzebę bezpieczeństwa, spokoju i ciszy na „Bieszczadzkim Jeziorze”, zwłaszcza w okresie wakacyjnym. Dlatego dla zapewnienia takiego stanu rzeczy proponujemy aby wprowadzić pewne ograniczenia np. w postaci ograniczenia mocy silników spalinowych do 12 KM, ograniczenie maksymalnej prędkości przemieszczania się, lub innych ograniczeń w okresie wakacyjnym. Jest to temat do dyskusji i wypracowania pewnych norm, które pozwolą zaspokoić wszystkie strony.

Wędkarze łowiący z łodzi w przeciwieństwie do żeglarzy korzystają ze zbiornika prawie przez cały rok. Sezon wędkarski zaczyna się w maju wraz z początkiem łowienia szczupaków, a kończy wraz z końcem roku.

Wędkarze to ogromna grupa ludzi, a potencjał „Soliny” ciągle nie jest wykorzystany. Zbiornik jest bardzo duży, a slipów praktycznie nie ma. Pływanie po tak dużym zbiorniku na silniku elektrycznym jest niemożliwe ze względu na ograniczenia akumulatorów, ale też niebezpieczne w przypadku nagłego załamania pogody.

Pamiętać należy, że obecnie używane silniki spalinowe są dość ciche i bezpieczne dla środowiska.

Możliwość wędkowania z łodzi wyposażonej w silnik spalinowy z pewnością spowoduje większe zainteresowanie tym zbiornikiem przez wędkarzy z całej Polski, którzy tu przyjadą i tu zostawią pieniądze. Co ważne przyjadą tu również w okresie w którym turystów jest mało lub nie ma ich wcale.

Podpisując, upoważniam Ariusz Nawrocki do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.