dot. wpisu szerzącego nienawiść śląskiego v-ce kuratora oświaty

mgr  Urszula  Bauer Śląski Kurator Oświaty

My, rodzice, uczniowie, nauczyciele i pracownicy oświaty oraz osoby z nią niezwiązane, jesteśmy oburzeni wpisem o treści "Panie Jarosławie naród jest z Panem i walczy z kanaliami" zamieszczonym na portalu internetowym Facebook przez pana Dariusza Domańskiego, wicekuratora oświaty (https://www.facebook.com/dariusz.domanski.792/posts/777365862442451).

Pan Domański, nawiązując do haniebnej wypowiedzi posła Jarosława Kaczyńskiego z dnia 18.07.2017, obraża setki tysięcy Polaków tylko dlatego, że ich poglądy polityczne nie są zbieżne z jego poglądami. Swoją wypowiedzią pogłębia i tak ogromny podział polskiego społeczeństwa.

Czy osoba pełniąca funkcje publiczną, zwłaszcza w oświacie, ma prawo do takich wypowiedzi? Czy to są nowe standardy wprowadzane przy okazji reformy oświaty?

Jak nauczyciele mają wpajać uczniom podstawowe zasady kultury, postawy szacunku, otwartości i tolerancji, jeśli osoba, która powinna być dla nich autorytetem dokonuje wpisów siejących nienawiść?

Prosimy o doprowadzenie do usunięcia wpisu przez pana Domańskiego i wyciągniecie w stosunku do niego konsekwencji służbowych. Naszym zdaniem, osoby zajmujące funkcje w oświacie powinny być autorytetami moralnymi, w związku z czym nie ma tam miejsca dla kogoś wypowiadającego się w taki sposób.

„Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie”

Podpisując, upoważniam Anna Złocka do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.