Zmiana weryfikacji kandydatów na kierowców BOLT/UBER nie posiadających obywatelstwa polskiego.

Zwracam się do Was z wnioskiem o poparcie mojej petycji aby zmienić zasady dotyczące zezwoleń na wykonywanie pracy osób nie posiadających polskiego prawa jazdy jak i obywatelstwa w charakterze kierowców przewozu osób Uber/Bolt/Taxi.

Nie od dzisiaj wiadomo , że duży procent kierowców wyżej wymienionych firm/aplikacji to osoby zza wschodniej granicy w tym Ukrainy , Rosji , Czeczenii , Gruzjii, Kazachstanu i krajów im ościennych. Tamtejsze prawo o ruchu drogowym jak i zasady obowiązujące na drogach drastycznie się różnią od tych w Polsce , a co za tym idzie , znajomość zasad tutaj panujących jest przez te osoby zerowa.

Wystarczy pojeździć kilka godzin po Krakowie czy innym mieście  by przekonać się na jak niskim poziomie jest ich wiedza i umiejętności prowadzenia pojazdu. Wymuszenie pierwszeństwa, przejazdy na czerwonym świetle, brak znajomości zasad dróg wewnętrznych i stref ruchu , zatrzymywanie się na środku drogi , parkowanie w miejscach zabronionych, znacznie przekraczana prędkość, brak znajomości znaków drogowych, i wiele innych.

Legalność pozyskania przez te osoby uprawnień do prowadzenia pojazdów jest nie do sprawdzenia. W wielu przypadkach osoby takie przebywają w Polsce nielegalnie, a ich dokumenty są zwyczajnie fałszywe.

Mój wniosek proponuje weryfikację kandydatów na kierowców jak i kontrolę już wykonujących ten zawód.

- weryfikacja legalności pobytu

- dostarczenie zaświadczenia o niekaralności z kraju pochodzenia za pośrednictwem odpowiedniej ambasady

- obowiązkowy Egazmin Państwowy na prawo jazdy praktyczny i teoretyczny w odpowiednim Ośrodku Ruchu Drogowego w celu wymiany prawa jazdy na polski dokument uprawniający do poruszania się pojazdami mechanicznymi. Możliwość karania kierowców w formie punktów karnych.

- cykliczne psycho-testy określające zdolność do wykonywania zawodu kierowcy według ustawy.

- obowiązkowe szkolenie z pierwszej pomocy przedmedycznej.

- zezwolenie na przewóz osób.

Dzięki Waszemu poparciu, będzie to pierwszy krok do zmiany prawa które na dzień dzisiejszy w żaden sposób nie reguluje rynku przewozu osób.

Podpisując, upoważniam Marek Mahamdi do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.