Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej
Skontaktuj się z autorem petycji
Re:
Piszesz rozsądnie, ale prawo nie powinno być kompromisem między kościołem katolickim a państwem, a powinno być uczciwe wobec wszystkich. Lekcje religii nie są obowiązkowe, ale często z góry wszyscy są na nie zapisywani i można się ewentualnie wypisać, a lekcji etyki czasami nie ma. Jeśli chodzi o krzyż, niech wisi jako symbol tradycji w miejscach poświęconych tradycji, a nie w budynkach państwowych. Tam wystarczy godło. Pytasz, czy mały krzyż mnie pali w oczy, więc ja zapytam czy kogoś bedzie palił jego brak? A jak piszesz "można znosić", to samprzyznajesz, że z tą sprawą nie jest najlepiej.
W kilku punktach się z tobą zgadzam. Wogóle mam wrażenie, że większość postaw antyklerykalnych jest mocno przesadzona. To nie jest walka z czarną mafią. Myślę, że ta petycja Polski nie zbawi, ale jej postulaty niosą ze sobą jakieś korzyści dla kraju.
Miłego dnia wszystkim!
Popieram
Re: Re:
państwo ma być państwem a religia niech idzie sobie do kościoła ! i niech będzie wiarą a nie polityką
Re: http://www.naszdziennik.pl/wp/90431,katolicy-na-stos.html
Zgadzam się. I dlatego państwo powinno być świeckie - aby KRK (ani żadna inna sekta) nie prowadził(a) "programu trzech kroków".
popieram!
Re:
Panstwo MUSI być świeckie, prezydent jako strażnik konstytucji powinien dać przykład i nie dopuszczać kleru do decydowania o losach państwa i narodu. Państwo zgodnie z postanowieniami przepisów tejże konstytucji, powinno traktować wszystkich obywateli równo.
Niezdecynowanym
Bo ja wiem... konkordat to umowa między państwem a kościołem, a nie unia realna. Wydaje mi się dość wygodne, że jeśli katolik bierze ślub kościelny, to nie musi już użerać się z urzędem stanu cywilnego.
Co prawda nie zabraniałbym wieszania żadnych symboli religijnych, ale też nie nakazywałbym ich. Pozostawiłbym to jurysdykcji placówek dydaktycznych.
Z lekcjami religii tak samo; pod jurysdykcję placówek dydaktycznych. Jest nie do przyjęcia zabranianie albo zmuszanie uczestnictwa w religii, a nawet w "neutralnej światopoglądowo" etyce (cokolwiek to znaczy).
Punkt 8 domaga się uzasadnienia. Nie można tak po prostu powiedzieć, że to naruszenie, trzeba uzasadnić.
Zgadzam się z pkt. 2, 3, 4, 7, 9.
U mnie na wydziale nie ma krzyży, trochę mi ich brakuje ale nie pali mnie to. Mam swój np. różaniec w kieszeni
Re:
A to Pan z tych lajt-katolików, którzy wierzą w super miłosiernego Boga w stylu hippisowskim czy może jest Pan zadeklarowanym katolikiem zachowującym pełną naukę Kościoła, która nakazuje m.in. napominać błądzących i głosi prawdę o Bogu, który oprócz tego, że jest miłosierny to jest także sędzią sprawiedliwym, który za dobro wynagradza a za zło karze?
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
#375: oligos - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
A gdzie Ja napisałem Polska z małej litery? Co do chodzenia do kościoła i tym nie pozwalaniem przez szatana to przegiołeś. Jak typowy ateista. Wyśmiać i szydzić. Nie rozumiesz czemu to juz nie zrozumiesz.
ALe prezydent wiecznie siedzi na uroczystosciach koscielnych a jest ich cała masa ,czyli Pan prezydent prawie nie wychodzi z koscioła a to dodaje klechom skrzydeł .
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
#395: Rafi84 - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Ja przeginam z szatanem ? a kosciół nie ? jako wierzący nie zrozumiesz różnicy , dla was normalni ludzie pragnący wolności od zabobonu są opanowani przez szatana , więc komu nalezy przypisywać wasze-wierzących słabosci -lenistwo , zaklamanie, cheć ponizania innych, rządza władzy i kasy ... etc etc etc ect .... hę ?
Re:
Proszę w takim razie rozpowszechniać treść petycji i nakłaniać innych członków Stowarzyszenia do jej podpisywania. Petycja w obecnym stanie prawnym nie ma żadnej siły sprawczej, jedyną naszą szansą jest pokazanie władzy, ile nas jest - może wtedy przestaną się bać kościoła
Re: Niezdecynowanym
#390: Lorayan - Niezdecynowanym
punkt numer 1 - musi.... tylko kosciol baptystyczny ma na wylacznosc takie cos ze ich sluby sa prawnie uznawane bez powtornej uroczystości w USC jesteś niedoinformowany/a
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
#397: oligos - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Nie, Kościół nie przegina z Szatanem, ponieważ wierzy, że istnieje i zagraża zbawieniu człowieka. Największym zwycięstwem szatana jest fakt, że większość w niego nie wierzy. Dla mnie niewierzący nie są opętani ale wykorzystuje on ich jako narzędzia. Słabości wierzących również są wynikiem uległości wobec pokus szatańskich
| This discussion has been closed. |
#374: onto - Re:
Ateistyczne to nie neutralne