APEL o utworzenie SZLAKU SECESJI POZNAŃSKIEJ
Skontaktuj się z autorem petycji
Zachowajmy dla potomnych piękno zostawione przez tych, których już nie ma
Jako mieszkańcy Poznania powinniśmy zrobić wszystko by ocalic tak wspaniałe perełki architektury
Niedawno byłam w Łodzi - to, co to miasto robi dla przełamania stereotypu Łodzi-miasta kominów itp. jest niesamowite!
Secesyjne kamienice to perełki poznańskiej architektury, aż żal patrzeć jak niszczeją. A nieopodal (np. na ul. Roosevelta) wyrastają kolejne bohomazy architektoniczne! Secesja to jest dopiero prawdziwy design, a nie pospolite bezguście, którego w Poznaniu niestety pełno. ..
Bo z racji wykonywanej pracy odwiedzam tydzień w tydzień takie miejsca i jest jeszcze tyle do zrobienia żeby przywrócić to piękno naszej architektury secesyjnej... uwielbiam te klimaty i smutno kiedy widzę jak perełki niszczeją. Spółdzielnie mieszkaniowe odnawiają betonowe koszmary a te, często pięknie zdobione acz sypiące się, cudowne kamienice stoją bezpańsko, bez opieki....
| This discussion has been closed. |
Niedawno przeprowadziłam się z Poznania do Heidelbergu w Niemczech. Uwielbiam spacerować dziewiętnastowiecznymi ulicami i podziwiać zadbane kamienice z tamtgo okresu. Marzy mi się, że kiedyś, gdy wrócę do Poznania, i tam będę mogła oddawac się takim spacerom. Wilda, Jezyce – moje ulubione dzielnice – popadają dziś w ruinę. Warto walczyć o ich przetrwanie!