APEL o utworzenie SZLAKU SECESJI POZNAŃSKIEJ

61-841 Poznań

Szanowny Panie Prezydencie Miasta Poznania,

Szanowni Rajcy Miejscy,

Nasz wspólny Poznań jest pięknym miastem, z bogatą historią i sporymi problemami. Trudno nie dostrzec gołym okiem, że jednym z ważkich problemów jest ginące piękno jego secesyjnej architektury, która poza kilkoma wyjątkami, miast świadczyć o przeszłości Poznania i napawać nas dumą, zamiast cieszyć oczy i wabić swym cudnym detalem turystów, prawdziwie zasmuca, zawstydza, wołając wprost o ratunek, o jej ocalenie. Odpadające tynki, ginące bezpowrotnie sztukaterie poznańskich, secesyjnych kamienic, zaśmiecenie fasad reklamami, tragiczne skutki dzikich remontów są widomym znakiem, że to ostatni dzwonek na stanowcze i gruntowne zmiany w podejściu Władz Miasta do tego problemu. Zwracamy się do Pana Prezydenta i Rajców Miasta Poznania z apelem o podjęcie radykalnych kroków w celu stworzenia i realizacji projektu SZLAKU SECESJI POZNAŃSKIEJ, który swoją trasą obejmie m.in. dzielnice Łazarz, Wildę, Jeżyce, Stare Miasto a także zabytkowe, poznańskie nekropolie. Jesteśmy przekonani, że poznańska secesja na to zasługuje, a ocalona i zrewaloryzowana stanie się turystycznym atutem i chlubą Poznania. Wierzymy, że za sprawą dobrej woli i współdziałania wszystkich mieszkańców Szlak Secesji Poznańskiej poprowadzi w niedalekiej przyszłości turystów przez Poznań. Poprowadzi szlakiem pięknych kamienic, przez miasto systematycznie, konsekwentnie rewitalizowane (i dobrze opisane), które pielęgnuje i szczyci się swoją wielokulturową przeszłością. Jesteśmy przekonani, że realizacja pomysłu i idei powstania SZLAKU SECESJI POZNAŃSKIEJ ma szansę powodzenia tylko za sprawą zwiększenia środków z budżetu, przeznaczanych na ochronę zabytkowej zabudowy naszego miasta, i tylko dzięki aktywizacji oraz intensyfikacji działań wszystkich właściwych instytucji oraz służb miejskich, o których podjęcie jako obywatele Miasta Poznania z całą mocą apelujemy!

Składając podpis, uprawniam Maciej Krajewski do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.