PETYCJA do Ministerstwa Infrastruktury

Skontaktuj się z autorem petycji

Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji PETYCJA do Ministerstwa Infrastruktury

Gość

2016-02-21 14:41

Od dawna uważam,że tradycyjne pojęcie RONDA wyklucza pojęcie jazdy w : prawo,prosto i lewo oraz tradycyjnęgo zawracnia. Zgadzam się z autorem , że należy wrócić do ideii ruchu okrężnego ponieważ wieloraka interpretacja prawa w zależności od obowiązującej wykładni w danym rejonie kraju prowadzi do chaosu na drogoach.
Filip Grega
Gość

#2 Prawo musi być czytelne, proste, zrozumiałe i jednolicie interpretowane przez wszystkich.

2016-03-08 12:46

Petycję tę podpisałem, choć w wielu kwestiach mam odmienne zdanie od składającego. Moje zdanie jednak nie jest oparte o negowanie interpretacji przepisów Składającego petycję a jedynie chęcią normalizacji i ujednolicenia sytuacji. W przypadku interpretacji zasad ruchu drogowego na przedmiotowych skrzyżowaniach jest zbyt wiele niejasności. Próba ukształtowania tych zasada oparta o interpretację Składającego petycję jest potrzebna - choć wcale nie twierdzę, że akurat proponowane przezeń rozwiązania są słuszne, gdyż ze względu na panujące przez wiele lat w Polsce zasady kreowane przez szkoły jazdy, publikatory edukacyjne, stanowiska biegłych sądowych i media ugruntowały zasady, które w większości Składający neguje, podpierając się swoją interpretacją. Przypomina to zawracanie kijem Wisły i grozi rewolucją na drogach. Zmiana przyzwyczajeń kierowców jest procesem długotrwałym i charakterze zmiany społecznej a w przypadku tak ważnej dziedziny jak bezpieczeństwo w ruchu drogowym nie może być przeprowadzona rewolucyjną metodą.

Niemniej jednak prawo musi być przestrzegane, czego słusznie domaga się Składający petycję.

Stanowione prawo musi być proste, czytelne i zrozumiełae dla każdego obywatela - bez względu na poziom kompetencji intelektualnych, wiek i wykształcenie oraz uniemożliwiać rozbierzną interpretację.

Powyższą petycję w imieniu własnym oraz Fundacji SOS Odpowiedzialne Szkoły Jazdy podpisuję wierząc, iż MIiB przeprowadzi - wraz z szeroką dyskusją z ekspertami nie tylko z zakresie prawa o ruchu drogowym ale i nauk społecznych (socjologów, językoznawców etc) - prace nad korektą obowiązujących przepisów P.o.r.d. w sposób uniemożliwiający rozbieżną ich interpretację.

Filip Grega
Prezes Fundacji SOS Odpowiedzialne Szkoły Jazdy

Tomasz Drobnik
Gość

2016-07-05 14:53

Bo przeraża mnie dowolność interpretacji przez poszczególne WORDy zasad ruchu okrężnego a co za tym idzie inne wymagania stawiane kierowcom i inne wpajane im zasady. Konfrontacja różnych zasad na tym samym rondzie może się skończyć tragicznie.