Petycjeonline.com

Petycja w sprawie wydłużenia nauki niepełnosprawnym uczniom.

Skontaktuj się z autorem petycji

Gość#1 Oct 19, 2016, 19:31
dotyczy to również mojej córki
Gość#2 Oct 19, 2016, 23:12
bo mam niepełnosprawną córke
Gość#3 Oct 20, 2016, 04:43
gdzyz popieram kszatlcenie ludzi nie pelnosprawnych jakie moze stanowic olbrzymi kapital narodowy
Gość#4 Oct 20, 2016, 06:38
Dlatego że też niepełnosprawne dziecko i zależy mi by córka mogła jak najdłużej chodzić do szkoły i się rozwijać.
Gość#5 Oct 20, 2016, 12:17
by byli mądrzejsi
Gość#6 Oct 20, 2016, 12:36
Mam corke niepelnosprawna
Gość#7 Oct 20, 2016, 17:39
Jestem rodzicem dziecka niepełnosprawnego , które ukończyło w tym roku edukację ponieważ skończyła 25 lat. Rozumie niepokój rodziców dzieci , które są jeszcze w obowiązku szkolnym czas jest okrutny i szybko przemija walczcie o każdą godzinę dla swoich dzieci ponieważ później zostaną się im tylko cztery ściany i co dalej? Martwi mnie również przyszłość mojej córki, obecnie uczestniczy w Projekcie stworzonym dzięki naszemu Stowarzyszeniu ale co dalej? wielka nieznana nikt nie martwi się o dzieci niepełnosprawne po ukończeniu 25 roku życia!!!!!. Mam wielką nadzieję, że to się zmieni dlatego popieram tę petycję i trzymam stronę rodziców , którzy walczą o każdą godzinę dla swoich dzieci nie dajmy ich wykluczyć ze społeczeństwa!!!!. Pozdrawiam Dorota.
Gość#8 Oct 20, 2016, 19:47

Re: Bardzo dziękujemy za poparcie

#7: -  

Gość#9 Oct 22, 2016, 07:36
Jestem mamą 17-letniego Michała. Dwa razy korzystaliśmy z możliwiści przedłużenia etapu kształcenia. Syn jest szczęśliwy w szkole,robi postępy, ma przyjaciół. Nie wyobrażam sobie, że tego nagle mu zabraknie. Ponadto wiele pracujących matek będzie musiało zrezygnować z pracy i przejść na zasiłek opiekuńczy, bo po prostu nie będzie takiego zaplecza socjalnego,które przejęłoby opiekę nad naszymi dziećmi, gdy my będziemy w pracy.
Gość#10 Oct 22, 2016, 10:46
Jestem matką niepełnosprawnego dziecka.
Gość#11 Oct 23, 2016, 14:44
Pracuję z dziećmi niepełnosprawnymi i wiem dlaczego rodzice napisali tę petycję
Gość#12 Oct 23, 2016, 17:24
Sama mam dziecko z autyzmem i rozumiem i widze wiecej niz ludzie majacy zdrowe dzieci.
Gość#13 Oct 24, 2016, 07:11
Moje dziecko jest objęte kształceniem specjalnym
Gość#14 Oct 24, 2016, 07:30
Mam córkę z niepełnosprawnością sprzężoną, co będzie z nią gdy skończy się czas nauki w szkole ??? prywatne terapia są bardzo drogie a dzieci bez ciągłości zajęć terapeutycznych zaczynają tracić nabyte umiejętności ..... Oprócz wydłużenia nauki powinno się pomyśleć o dziennych ośrodkach, które w dorosłym życiu wspierały by osoby niepełnosprawne w samodzielnym funkcjonowaniu i zapewniały im terapie.
Gość#15 Oct 24, 2016, 09:32
Mam dziecko niepełnosprawne.
Gość#16 Oct 24, 2016, 14:55
Dotyczy to mojego syna.
Gość#17 Oct 24, 2016, 20:03
podpisałam petycję ponieważ mam syna autystycznego.
Gość#18 Oct 25, 2016, 12:49
Bo całym sercem jestem z rodzicami tych dzieci. Oni najlepiej wiedzą, czego potrzebują ich dzieci
ewa#19 Oct 25, 2016, 16:03

Re:

#7: -  

zgadzam się z każdym słowem.

Gość#20 Oct 25, 2016, 16:46
Jestem mamą 11 letniej dziewczynki z zespołem downa, ze sporym uposledzeniem, niemówiącej i niepokoją mnie proponowane zmiany. Im dluzej corka pozostanie w systemie edukacji tym lepiej dla niej. Uczeszczanie corki do szkoly umozliwia rowniez mi dluzej pozostawanie w aktywnosci zawodowej. Szybsze zakonczenie edukacji mojego dziecka i utkwienie w domu oznacza dla mnie koniec pracy i koniecznosc przejscia na swiadczenie pielegnacyjne.
Gość#21 Oct 25, 2016, 17:25
Podpisałam,ponieważ słysze co robi się kobietom, ale nie ma
żadnego programu poprawy życie dzieciom i matkom dzieci niepełnosprawnych.Od tego należy zacząć a nie od pustych i
górnolotnych frazesów wygłaszanych przez naszych polepszaczy świata
Gość#22 Oct 25, 2016, 21:08
wiem, jak ważny jest dla tych ludzi kontakt z rówieśnikami,że pobyt w szkole to czas na uczenie się, poznawanie, rozwijanie się. poza szkołą rożnie bywa :-(
Gość#23 Oct 25, 2016, 21:51

Jako nauczyciel z wieloletnim doświadczeniem wiem, że każdy dzień pobytu ucznia w szkole zwiększa szansę na jego skuteczną rehabilitację, sprzyja rozwojowi autonomii i samodzielności życiowej. Jeśli nie szkoła, to co? Gdzie mają  podziać się absolwenci ponadgimnazjalnych szkół przysposabiających do pracy, którzy nie znajdą miejsc w WTZ? Jaka przyszłość ich czeka?

Gość#24 Oct 25, 2016, 22:58

Gniew i złość. 

Gość#25 Oct 26, 2016, 02:54

Opiekun na całe życie

Jestem jednym z rodziców ucznia z niepełnosprawnością intelektualną - mojemu synowi już nie wiele nauki zostało ale zmniejszenie wydłużania etapu edukacyjnego skróci możliwość uczęszczania dziecka do szkoły do 24 roku życia. Będzie uczęszczało np. do 20 roku życia i co dalej. Do pracy nie pójdzie bo nie ma jej dla ,,zdrowych'' powiedzmy w normie, do szkoły nie, placówek dziennego pobytu nie ma, terapia zajęciowa jedna na powiat, zostają 4 ściany i rodzice jako towarzystwo i rówieśnicy, ile jeszcze wytrzymają psychicznie, rodzice dzieci z nie..... niesamodzielni wiedzą o czym mówię, jakie to jest obciążenie dla nas a odciążenie państwa z kosztów utrzymania ale o tym już się nie mówi, bo to ,,nasz problem'' - chciałaś i masz. Popieram petycję dla innych dzieci/uczniów.