Kultura to rzecz pospolita!
Skontaktuj się z autorem petycji
Podpisałem, bo... czytam. I wiem trochę o problemach na rynku książki.
Liczba podpisów
Jako pisarz i wydawca (właściciel małego wydawnictwa) byłem przez kilka lat oszukiwany przez firmę Matras a potem EMPiK. Ponieważ EMPiK zupełnie nie wywiązywał się z warunków umowy (nigdy nie płacił w terminie), rok temu przestałem wysyłać im swoje książki. Kiedy próbowałem protestować przeciwko nie płaceniu mi w terminie słyszałem, że oni w każdej chwili mogą zakończyć ze mną współpracę - jak mi się coś nie podoba! Dla mnie EMPiK do zwykły OSZUST! B.R.
Re:
Przez działania Empiku padło niewielkie wydawnictwo, w którym wydałam swoją książkę. Efekt? Ja też nie dostaję pieniędzy.
Na rynku ksiegarskim dzieje się źle od dłuższego czasu. Polska zamiast czerpać wzorce z krajów o długiej tradycji księgarskiej (Francja, Niemcy), gdzie księgarnie w głównej mierze sprzedają książki i również obowiązuje system stałych cen, to za przyzwoleniem Rządu doprowadzono do tego, co mamy dzisiaj w kraju. Książka zamiast pełnić ważną role w szeroko pojętej kulturze została potraktowana, jako zwykły towar handlowy, szczególnie przez duże sieci (markety,empik itp.) i w pogoni za zyskiem "doi" się wydawców, rujnuje małe księgarnie itp. Czas z tym skończyć ale potrzeba tu jedności wszystkich graczy rynkowych - wydawców, hurtowników, księgarzy, to za kilka lat może... coś drgnie. pozdrawiam księgarz
This comment has been removed by the person who wrote it.
NIE KUPUJĘ W EMPIKU
Joanna Korsan
| This discussion has been closed. |