Petycjeonline.com

Kultura to rzecz pospolita!

Skontaktuj się z autorem petycji

Gość#1 Nov 26, 2011, 20:41
Sprawmy, by zasady fair play powróciły na rynek wydawniczy!
Gość#2 Nov 26, 2011, 20:49
Jestem czytelniczką.Niepokoi mnie "wysyp" książek nie mających wiele wspólnego z tzw.: kulturą wysoką. Nie chcę czytać papki. Wydawnictwa nie promują dobrych pozycji. A książki są coraz droższe. Dlatego w pełni popieram Waszą petycję.
Gość#3 Nov 26, 2011, 21:48
w pełni się zgadzam...
Gość#4 Nov 26, 2011, 21:55
To jest NASZA petycja :). Każdy może wrzucić swój głos do urny...
Podpisałem, bo... czytam. I wiem trochę o problemach na rynku książki.
Gość#5 Nov 26, 2011, 23:52
Oby było wystarczająco podpisów!
Gość#6 Nov 27, 2011, 00:03
Tak.
Gość#7 Nov 27, 2011, 01:45

Liczba podpisów

O wystarczająca liczbę podpisów musimy wspólnie zawalczyć. Spróbujcie zainteresować nią przyjaciół, znajomych. Warto, bo gra toczy się o wysoka stawkę
Gość#8 Nov 27, 2011, 10:40

Jako pisarz i wydawca (właściciel małego wydawnictwa) byłem przez kilka lat oszukiwany przez firmę Matras a potem EMPiK. Ponieważ EMPiK zupełnie nie wywiązywał się z warunków umowy (nigdy nie płacił w terminie), rok temu przestałem wysyłać im swoje książki. Kiedy próbowałem protestować przeciwko nie płaceniu mi w terminie słyszałem, że oni w każdej chwili mogą zakończyć ze mną współpracę - jak mi się coś nie podoba! Dla mnie EMPiK do zwykły OSZUST! B.R.

Gość#9 Nov 27, 2011, 11:14
Chciałabym mieć możliwość korzystania z małej, klimatycznej księgarneki osiedlowej niż spędzanie czasu w korporacji sprzedajcej książki za ogromną marżę.
Gość#10 Nov 27, 2011, 12:37

Re:

#9: -

Przez działania Empiku padło niewielkie wydawnictwo, w którym wydałam swoją książkę. Efekt? Ja też nie dostaję pieniędzy.

Gość#11 Nov 27, 2011, 13:18
jestem księgarzem, podpisuje wszystkim czym się da pod petycją :)
Gość#12 Nov 27, 2011, 14:03
Podpisujemy !!!
Gość#13 Nov 27, 2011, 18:02
Zmusić do czytelnictwa, się nie da, zachęć , tak. Leży to przede wszystkim w rękach pisarzy. Przeszkodzić czytelnictwu nie trudno. Pazerność,monopolizm, marketing zachodniego chłamu, prymitywizm decydentów wielkich sieci, a coraz częściej i wydawców. Jestm sce tyczny,ale za.
atraM#14 Nov 27, 2011, 22:31
Bądźmy szczerzy Księgarnia to nie sklep jak każdy inny. Przychodzi do niego specyficzny klient o specyficznych potrzebach dlatego my czytelnicy wymagamy szczególnego traktowania. Empik typowe dzieło nastawione na sprzedaż a nie na klienta. mające wszystko czyli naprawdę nic ,ogólnie ,czyli ogólnie do niczego. Popieram ideę.
Gość#15 Nov 28, 2011, 16:02
Popieram każdą akcję mającą na celu ukrócenie bezkarnego, nieuczciwego wykorzystywania mniejszych przedsiębiorców - kontrahentów wielkich sieci handlowych
Gość#16 Nov 28, 2011, 16:41

Na rynku ksiegarskim dzieje się źle od dłuższego czasu. Polska zamiast czerpać wzorce z krajów o długiej tradycji księgarskiej (Francja, Niemcy), gdzie księgarnie w głównej mierze sprzedają książki i również obowiązuje system stałych cen, to za przyzwoleniem Rządu doprowadzono do tego, co mamy dzisiaj w kraju. Książka zamiast pełnić ważną role w szeroko pojętej kulturze została potraktowana, jako zwykły towar handlowy, szczególnie przez duże sieci (markety,empik itp.) i w pogoni za zyskiem "doi" się wydawców, rujnuje małe księgarnie itp. Czas z tym skończyć ale potrzeba tu jedności wszystkich graczy rynkowych - wydawców, hurtowników, księgarzy, to za kilka lat może... coś drgnie. pozdrawiam księgarz

Gość#17 Nov 28, 2011, 18:20
nie kupuje juz od pewnego czasu u tego monopolisty, moja rodzina i znajomi pod moim wpływem też nie kupują
Gość#18 Nov 28, 2011, 21:29
jestem za :)

This comment has been removed by the person who wrote it.

BlackDoberman#20 Nov 29, 2011, 12:01

NIE KUPUJĘ W EMPIKU

Przestałem kupować w Empiku już jakiś czas temu. Moja rodzina i znajomi również. Wspierajmy małe księgarnie i małe wydawnictwa kupijąc bezpośrednio u nich. Jeśli nic się nie zmieni na rynku książki, przyjdzie czas, że nasz naród dosięgnie fala analfabetyzmu.
Gość#21 Nov 29, 2011, 13:12
Może jeszcze petycja do patologicznego nierządu naszego kraju, żeby nie napychał sobie kieszeni pieniędzmi ludzi, którzy często zarabiają niezwykle małe pieniądze w kulturze i mimo to kupują książki, na które nałożono ogromny vat.
Gość#22 Nov 29, 2011, 15:22
bardzo dobra inicjatywa!
Gość#23 Nov 29, 2011, 15:36
jestem za, empik powinien prowadzić uczciwszą politykę!
Gość#24 Nov 30, 2011, 00:37
Cieszę się, że ten list powstał i mam nadzieję, że odniesie skutek. Znam sytuację na rynku książki niejako od środka, ponieważ przez wiele lat pracowałam w sieci księgarskiej dużego wydawnictwa. Uważam, że postulaty sformułowane w liście są jak najbardziej słuszne. Moim zdaniem warto jeszcze dodać postulat należytego traktowania, w tym wynagradzania, pracowników księgarń. Dzisiaj zarabiają od 1000 do 1300 złotych netto a wymagania im stawiane są bardzo wysokie. Taka sytuacja grozi odejściem doświadczonych księgarzy, na których miejsce przyjdą znacznie gorzej wykwalifikowani ludzie. Uważam zresztą, że nie jest w porządku, aby księgarz o szerokiej wiedzy zarabiał tyle samo lub mniej, niż nisko wykształcony pracownik fizyczny. Uzasadniając to , powiedziano mi kiedyś, że "w kulturze mało się zarabia"!
Joanna Korsan
Gość#25 Nov 30, 2011, 22:40
Tak, tak, tak! Nie inaczej, no bo jak!