AED_w_NaSygnale
AED_w_NaSygnale / Ogłoszenia / Stanowisko w spraiwe oświadczenia redakcji serialu "Na ratunek" / Komentarze
|
Gość |
#12016-09-01 17:27TVP narodowa.. boli przyznanie się do błędu? Wystarczyło krótko napisać - faktycznie, dla zwiększenia efektu fabularyzacji użyto nierealnego scenariusza. Postaramy się w przyszłości nie popełniać takich błędów. AMEN. Bo to pierwszy raz TVP wymyśla niestworzone historie.. ?? |
|
| |
|
Anna |
#22016-09-02 09:27Czy ja dobrze zrozumiałam, że ratownik został porażony prądem w momencie kiedy jedna z elektrod była odłączona od ciała? To chyba na tym polegał błąd scenariusza, nie na samym dotknięciu poszkodowanego w chwili wyładowania? Czy coś pokręciłam? Bo jeśli nie pokręciłam to tłumaczenie stacji mija się z sednem problemu, czyli jest nie na temat. Ponadto próby uczenia przez zastraszanie nigdy nie kończą się dobrze (często są przeciwskuteczne) - to a propos znajomości dydaktyki pierwszej pomocy. Stacja obarczona pewną misją powinna się bardziej przykładać i używać przekazu pozytywnego. Tylko jeśli się nie mylę - przekaz negatywny zdominował w ostatnich miesiącach nasze otoczenie w ogóle, więc tłumaczenie stacji wpisuje się w pewną "narrację". |
|
| |
|
Gość |
#32016-09-02 12:28Masakra z tym serialem! Nie dość że dopuścili się błędu to nie potrafią się do tego przyznać. Myślę podobnie - teraz człowiek który oglądał tą scenkę gdzieś w podświadomości będzie bał się użyć AED czym doprowadzi do zgonu pacjenta ponieważ sam będzie bał się następstw których nie ma. Za szerzenie i powielanie nieprawdy i tzw uporczywe działanie można chyba dostać jakąś karę z Kodeksu Karnego szanowni ''twórcy''. To nie jest odosobniony przypadek. Kiedyś oglądałem jakiś serial gdzie ''zademonstrowano'' założenie kołnierza Schanza. To dopiero był wyczyn! Kołnierz założono bokiem! Ten filmik widziałem na Facebooku. Szanowni ''twórcy''. Taka sentencja łacińska dla Was wypowiedziana przez Hipokratesa - sprawdźcie sobie kim był. Brzmiała ona: ''Mit primum non nocere'' - po pierwsze nie szkodzić. To zdanie powinno Wam dać wiele do myślenia. Wiąże się ono ściśle z udzielaniem pomocy poszkodowanemu lecz pasuje również do waszego błędu. Jeżeli czegoś nie wiecie - nie róbcie tego. My ratownicy medyczni pomożemy. Zapytajcie nas, fachowców o konsultacje, nawet gdy będziemy czyścic karetkę to chętnie odpowiemy. My powiemy jak jest naprawdę. Nie musicie brać za wzór opinii wydanej przez człowieka który 20 lat temu był harcerzem i ukończył kurs pierwszej pomocy zorganizowany przez PCK. Pozdrawiam. |
|
| |
|
Asia |
#42016-09-02 19:10Absurd jakiś to co oni odpowiedzieli. Przekazywanie takiej wiedzy dla laika wymaga pewnego komentarza, że stało sie tak i tak dlatego że zostało zrobione to albo tamto. A w taki sposób efekt będzie odwrotny. Promowanie takiej wiedzy niech lepiej zostawią nam. |
|
| |
|
Gość |
#52016-09-18 20:58Pozwolę sobie również zauważyć, że twórcy serialu pogrążają się w kolejnym stereotypie. Mianowicie jest wielka grupa osób, które twierdzą, że za pomocą AED można dokonać swoistego "włączenia i wyłączenia" serca. Świadczy o tym ten fragment oświadczenia twórców serialu: (cyt.:) Jeden z bohaterów odcinka podczas akcji z AED zignorował zasady bezpieczeństwa - nacisnął przycisk "wyładowanie" w momencie, w którym drugi bohater, Piotr, przygotowywał pacjenta do defibrylacji. Piotr stracił przytomność, nastąpiło zatrzymanie akcji serca, ale dzięki ponownemu użyciu AED zgodnie z instrukcją i zasadami bezpieczeństwa, akcję serca przywrócono. (koniec cytatu). Niestety już spotkałem ludzi, którzy tak pojmują istotę defibrylacji. Pozdrawiam |
|
| |
|
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
3% dla nauki, 100% dla Polski
22885 Utworzone: 2026-04-29
Petycja obywatelska o natychmiastowe wstrzymanie prac nad projektem UD207 (LEX SZARLATAN) oraz powołanie Okrągłego Stołu Medycyny Zintegrowanej
1439 Utworzone: 2026-05-23
LIST OTWARTY W SPRAWIE TRYBUNALU STANU DLA KAROLA NAWROCKIEGO SPRAWUJACEGO URZAD PREZYDENTA RP
7464 Utworzone: 2026-05-18
Ratujmy Ratowników — petycja w obronie Mazurskiej Służby Ratowniczej i bezpieczeństwa tysięcy ludzi na Wielkich Jeziorach Mazurskich
1077 Utworzone: 2026-05-19
w sprawie ochrony przydrożnych alei drzew na odcinku Reszel – Jeziorany – Dobre Miasto – Miłakowo
4024 Utworzone: 2026-04-19
RATUJMY BOISKO POD WIERZBAMI!
425 Utworzone: 2026-05-20
STOP Lex Szarlatan-Brońmy Wolności Wyboru Terapii Naturalnych !
1083 Utworzone: 2026-05-18
Uratujmy tereny zielone na Księżu we Wrocławiu!
522 Utworzone: 2026-05-20
Chcemy bezpłatnej komunikacji miejskiej dla uczniów i studentów w Poznaniu!
529 Utworzone: 2026-04-15
STOP Nocnej Prohibicji w Jaworznie
111 Utworzone: 2026-05-24
PETYCJA do Wójta Gminy Michałowice w sprawie wyrażenia zgody na utworzenie trzech klas oraz trzech profili kształcenia w Liceum Ogólnokształcącym im. Marii Dąbrowskiej w Komorowie
831 Utworzone: 2026-05-15
Pociąg do Istebnej — czas połączyć Beskidy
146 Utworzone: 2026-05-23
Popracie mieszkańców o umożliwienie rejestracji fundacji działającej na rzecz lokalnej społeczności.
105 Utworzone: 2026-05-22
NIE dla projektu Zdrowie 2.0 i inwestycji Dżungla 360 w Ogrodzie Botanicznym w Łodzi
7828 Utworzone: 2025-12-16
Petycja w sprawie trwającej likwidacji przejść dla pieszych w ciągu ul. Granicznej w Mysiadle i Nowej Iwicznej oraz wniosku o pilne działania poprawiające bezpieczeństwo pieszych i rowerzystów
306 Utworzone: 2026-05-22
Stop dezinformacji braci Rodzeń
1214 Utworzone: 2026-04-22
WSPIERAM TEATR KAMIENICA W WARSZAWIE
5022 Utworzone: 2023-05-30
STOP wygaszaniu decyzji WZ bez rekompensat. Przywróćmy standardy państwa prawa!
116 Utworzone: 2026-05-07
PETYCJA PRZECIWKO CHAOSOWI PLANISTYCZNEMU W SERCU POZNANIA. Sportowy Golęcin - prestiż czy kompromitacja
1361 Utworzone: 2026-04-25
List Otwarty w sprawie powstrzymania wejścia w życie nowelizacji ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami
510 Utworzone: 2026-05-20