Petycjeonline.com

Petycja w obronie polskiej szkoły

Skontaktuj się z autorem petycji

Gość#976 Sep 12, 2016, 10:42
Ponieważ przeraża mnie totalna nieodpowiedzialność i brak kompetencji przy podejmowaniu tak rewolucyjnej zmiany
Gość#977 Sep 12, 2016, 15:52
Nie przygotowana...
Gość#978 Sep 12, 2016, 16:26
Nie podoba mi się kompletnie nieprzygotowana reforma edukacji.
Gość#979 Sep 12, 2016, 19:58
Jestem za dobrze przygotowanymi ustawami. Jestem za wcześniejszymi konsultacjami ze wszystkimi zainteresowanymi. W tym wypadku za opiniami nauczycieli, psychologów, rodziców. Jestem za rozwojem , za dobrymi zmianami a przeciwko pośpiechowi , brakiem rozmów i dobrym programem wdrażania pomysłów.
Gość#980 Sep 13, 2016, 08:41

Obecnie gimnazja umocniły swoją pozycję w systemie oświaty. Uczniowie zaczęli osiągać w nich bardzo dobre wyniki. Drugi powód to większość z nas nie chce starcić pracy

Gość#981 Sep 13, 2016, 10:22
Mam dość ciągłego "majstrowania" kolejnych rządów przy oświacie, marnowania pieniędzy wydanych na podręczniki, zamykania świeżo wyremontowanych budynków...Dziś już żaden uczeń nie wie, na czym stoi: czy będzie zdawał egzamin i jaki, jak ma się przygotować, jak zaplanować swoją edukację...
Gość#982 Sep 13, 2016, 11:13
Planowana reforma oznacza powrót do starego systemu kształcenia, który się dzisiaj nie sprawdzi.Stwarza więcej zagrożeń niż szans, wprowadza niepewność, chaos i prowizorkę. Powoduje zamykanie najnowocześniejszych i najlepiej wyposażonych szkól, jakimi są gimnazja.Zagrożenia utratą pracy i stabilizacji w zatrudnieniu.
Gość#983 Sep 13, 2016, 12:08
Nie podobają mi się zmiany wprowadzane w pośpiechu, bez konsultacji z najbardziej zainteresowanymi i kompetentnymi osobami. Ta petycja może otworzy oczy decydentom, jeśli zainteresowani będą mieli jeszcze siły i ochotę reagować... I oczywiście choć cień nadziei, że to coś zmieni, bo do tej pory zupełnie lekceważono opinię publiczną...
Gość#984 Sep 13, 2016, 15:59
Chaos przez kilka następnych lat. Czy ktoś może przemyśleć jak poprawić edukację a nie jej szkodzić.
Gość#985 Sep 13, 2016, 16:00

Re:

#979: -  

popieram

Gość#986 Sep 13, 2016, 16:01

Re:

#976: -  

to smutne ale czuję coraz większą bezsilność

Gość#987 Sep 13, 2016, 16:32
To niedobra zmiana...godziny karciane dawały możliwość prowadzenia skutecznej, zgodnej z potrzebami dzieci pomocy pedagogiczno-psychologicznej na terenie szkoły. Teraz, kiedy gimnazja są dofinansowane i dobrze wyposażone, zostaną zlikwidowane, a podstawówka będzie pracować dwuzmianowo...co z pracą nauczycieli? Kolejne dokształcanie, a może utrata pracy?
Gość#988 Sep 13, 2016, 17:01
Bo nie stać nas podatników na kolejną, nieprzemyślaną i nieprzygotowaną zmianę, stanowiącą jedynie bezmyślne wypełnienie obietnic przedwyborczych.
Marta#989 Sep 13, 2016, 20:42

Precz od naszych dzieci!

Pani Minister, nasze dzieci nie są Pani prywatną własnością. Jeżeli rodzice, samorządy, nauczyciele i dzieci są przeciwni kosztownemu wywracaniu polskiej edukacji do góry nogami, to proszę to przyjąć do wiadomości!

Polskie szkoły potrzebują mądrego i uważnego wsparcia, a przedewszystkim dofinansowania. Zainteresowała sie Pani ilością lekcji matematyki? Dlaczego w polskich szkołach dzieci nie uczą się gry na instrumentach na lekcjach muzyki?

A Zaczyna Pani od burzenia budynków dosłownie i w przenośni i niweczy Pani wysiłek finansowy całego pokolenia.

Z kim Pani konsultowała swoje "rewolucyjne pomysły"? Zapomniała Pani, że ma Pani służyć społeczeństwu, a nie szkodzić mu?

Chaos może Pani urządzać sobie w swojej garderobie, ale nie w edukacji milionów dzieci, na dodatek za społeczne pieniądze.

Proszę się podać do dymisji, a nie urządzać cyrku z ministerstwa.

Gość#990 Sep 13, 2016, 20:46
Zmiany w szkole nie są potrzebne, gimnazja dobrze działają, dzieci maja szanse na klasy kierunkowe(językowe, informatyczne, plastyczne) a maluchy nie muszą chodzić do szkoły z 15-16 latkami.
Malgosia#991 Sep 14, 2016, 05:16

Szkoła podstawowa do której chodzi młodsza córka a z której właśnie wyszła starsza - pęka w szwach. Dzieci uczęszczają na 2 zmiany. Co roku przybywa klas pierwszych. Na początku były dwie, następnie trzy a w tym roku było ich pięć. 

Nie wiem gdzie upchnie się klasy VI, które zostaną jako VII i dołoży kolejne.

Szkoła podstawowa nie jest przygotowana do prowadzenia lekcji z chemii czy fizyki. Brak specjalistycznych sal i materiałów dydaktycznych.

Gimnazjum jest nowo wybudowane. Piękne sale, czyste korytarze, wyposażone klasy, tablice interaktywne są w naszej gminie standardem. Po co to niszczyć?

Walczono o to aby do szkoły szły dzieci 7-mio letnie - bo nie są gotowe na szkołę, gdzie mają kontakt z dziećmi starszymi. Po co więc dokladamy dzieci starszych? Kompletny brak logiki w tym co się teraz dzieje. Moja starsza córka jest obecnie w gimnazjum i jest bardzo zadowolona. Młodsza córka miała nadzieję wyjść z podstawówki w następnym roku. Niestety nie wyjdzie. Jest zdruzgotana a ja z nią. No ale skoro autorytetami w dziedzinie edukacji są państwo El..... cóż więcej - ręce opadają. Dodam że moje obie córki poszły do szkoły jako 6-cio latki i nikt na tym nie ucierpiał a wręcz przeciwnie.

Gość#992 Sep 14, 2016, 07:16

Re:

#989: Marta -  

Popieram w pełnej rozciągłości!!! To konkretjne stanowisko w sprawie! Partia Nowoczesna przebąkuje coś o wotum nieufności dla minister, a gdzie są nauczyciele?! Gdzie rodzice?!

Gość#993 Sep 14, 2016, 13:44
reforma jest nieprzemyślana , ma podłoże tylko polityczne
Gość#994 Sep 14, 2016, 13:59
Waży się nasza przyszłość. Podpisujmy
Gość#995 Sep 14, 2016, 16:38
Jestem mamą 6-klasistki (a także 2-klasistki i zerówkowicza) i jestem przerażona jak PIS doprowadza do ruiny polską szkołę. Gimnazja to udana reforma, nie psujmy dotychczasowych osiągnięc!
Gość#996 Sep 14, 2016, 18:08
Dlaczego podpisałem? Bo jestem patriotą.
Gość#997 Sep 14, 2016, 19:23
ponieważ zależy mi na dobrej jakości polskiej szkoły
Gość#998 Sep 14, 2016, 19:55
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest szkoła 4+4+4.Ośmioletnia szkoła podstawowa nie spowoduje lepszej, efektywniejszej, milszej, wygodniejszej,korzystniejszej dla dzieci i młodzieży pracy.
Gość#999 Sep 15, 2016, 05:34
Zmiany są głupie i świadczą o arogancji władzy.
Państwo w którym władza najlepiej wie co jest dobre dla obywatela to państwo autorytarne.
Gość#1000 Sep 15, 2016, 05:46
Byłam uczennicą gimnazjum i o wiele więcej z niego wyniosłam niż z obecnej szkoły średniej. Lepsi nauczyciele, wyższy poziom nauczania. Każdy uczeń był w gimnazjum ważny.