Petycjeonline.com

Petycja w sprawie statystów

Kontrola ZUS, ogłoszenie nr 8

Gość#1 May 27, 2022, 11:50
Ważne: za statystowanie nie otrzymujemy tantiem, a nasze nazwiska nie pojawiają sie w napisach końcowych.
Gość#2 May 27, 2022, 12:15
Te 29 000 statystów to liczba łączna umów, a nie osób.
Elżbieta#3 May 27, 2022, 13:02

Re:

#2: -  

Te 29 tys  dotyczyło ilosci statystów, z którymi podpisane były umowy. Umów było zapewne wiecej, bo niejeden statysta był na planie więcej niz 1x. 

Gość#4 May 27, 2022, 18:21
Już podpisałam
Gość#5 May 28, 2022, 20:29
Skąd ZUS ma takie dane, skoro agencje nie zgłaszają statystów nie tylko do ZUS-u, ale nawet do skarbówki. Większość jednodniowych statystowań po 80-100 zł to nawet umowy od nich nie dostawałem, choć podpisywałem się pod 120 zł (brutto) dostawałem 100 (podatek nie jest przecież odprowadzany, więc dlaczego jest odliczany i kto to sobie do kieszenie wkłada?) Z MKM za kilka dni z ogoleniem głowy na zero miałem umowę na 1034 zł brutto, do ręki 858 zł (176 zł zostało potrącone na podatek) Zgodnie z prawem osoby do 26 r życia, lub zarabiające w ciągu roku mniej niż 30000 zł nie odprowadzają podatku, więc mają prawo uzyskać zwrot. PIT-u nie dostałem, więc spytałem się w skarbówce i powiedzieli, że nie mieli zgłoszenie, ze taka praca/umowa miała miejsce i że oni nic z ty nie zrobią bo ich to nie obchodzi dopuki nie złożę skargi. Gdzie się podziało to 176 zł i cała reszta z innych umów?
Elżbieta Jaworska#6 Jun 17, 2022, 09:33

Re:

#5: -  

A do kogo Pan/i zgłaszał/a fakt nie otrzymania umowy? ZUS ma oficjalne dane i tak długo sytuacja się nie zmieni. jak sami statyści nie będą zgłaszać nieprawidłowosci. Bierność samych zainteresowanych jest porażająca i dużo spraw nie jest załatwiona z winy samych statystów.  Kilka osób zaangażowanych w załatwienie sprawy to za mało jak na tak duże środowisko. 

Please comment on this petition

Please do not write personal information such as an address, phone number or email address in your comment. Do not write your own name or the name of any other person either.

Płatne ogłoszenie

Petycjeonline.com będzie reklamować tę petycję wśród 3,000 osób.

Dowiedz się więcej...

Wybierz budżet
Metoda płatności
Metoda płatności