Zniesienie obowiązkowej matury z matematyki.

Zniesienie obowiązkowej matury z matematyki. / Ogłoszenia / prośba Petycja nr 2059/2025 / Komentarze

Anonymous

2025-11-22 00:47

Dobry wieczór , mam 34 lata zdawałam maturę akurat z obowiązkowa matematyka... Mój rocznik 1991 akurat to złapało... Niestety nie zdałam... W tym roku podeszłam do matury w starej formule... J.polski , j.angielski zdałam niestety znów poległam na matematyce... Moim marzeniem zawsze było pójście na studia... Niestety matematyka od dawna mnie nie puszcza... Nasze klasy liczyły po 30 uczniów... Niestety pomimo licznych korepetycji i czasu jaki rodzice poświęcali dla mnie abym to przebrnęła nie przynosiły efektów, mam traumę ze szkół podstawowych i gimnazjalnych gdzie nauczyciele matematyki niestety nas bardzo stresowali... Mam marzenia i walczę o nie... Pracuje jako technik weterynarii również jako opiekun medyczny... Moim marzeniem zawsze było i jest pójście na studia pielęgniarskie... Nie mam problemu z obliczaniem ml... Itp...
Niestety bez matmy nic nie wskóram, odbywam korepetycje... Jestem mamą trójki synów 12,11 i 1 staram się jak mogę... Ale niestety , niestety jestem bezsilna... I wie Pani co...? Wstydzę się tego...

Gość

2025-11-22 01:39

Nasza córka, jak wypadało na dziecko księgowej i programisty, jest totalną "nogą" z matematyki. Ciężko nam to zrozumieć, ale czasami tak bywa. Za to z angielskiego jest najlepsza w szkole. Matematyka może więc przeszkodzić jej w realizacji marzeń o filologii. Dlatego, chociaż rozum mówi, że matematyka to królowa nauk i każdy powinien ją przynajmniej w minimalnym stopniu zdać, serce matki podpowiadało, żeby petycję podpisać. Podpisałam. Zrobiłam to Córeczko dla Ciebie, chociaż pewnie ciężko Ci to zrozumieć, gdy krzyczę na Ciebie po każdej pale z matmy.

Gość

2025-11-22 08:39

Kluczowe zdanie i bardzo ważne. Zgadzam się w pełni:
Obowiązkowa matematyka na maturze zamyka drogę rozwoju w innej ścieżce: muzycznej, językowej, artystycznej, humanistycznej ,emocjonalnej itd.

Płatne ogłoszenie

Petycjeonline.com będzie reklamować tę petycję wśród 3000 osób.

Dowiedz się więcej...