Zniesienie obowiązkowej matury z matematyki.

Zniesienie obowiązkowej matury z matematyki. / Ogłoszenia / Dezyderat - treść / Komentarze

Gość

2025-12-03 23:44

Wyniku obowiązkowej matury z matematyki niedostałem się na studia nimo średniej 4,0 z przedmiotów nie stety Matematyka była dla mnie trudna po nimo dużej ilości godzin nauki z matematyki do matury i kilku prób zdania uzyskałem max 28 % naprawdę było już blisko

Gość

2025-12-04 07:58

Dlaczego maturę z matematyki mają zdawać typowi humaniści, którzy idą na studia filologiczne?? To jest podstawowy problem systemu!
Jestem rocznikiem 82 i nie musiałam zdawać matury z matematyki. Tak, mam maturę, bo zdawałam ją z wybranych, ulubionych przedmiotów, które mnie interesowały.
Matematyka była dla mnie traumatycznym przeżyciem ciągnącym się przez całą podstawówkę. Ciężką, samodzielną pracą udawało mi się dochodzić do max. oceny dostatecznej. Jestem filologiem i matematyka na poziomie podstawówki zupełnie wystarcza mi w codziennym funkcjonowaniu, a patrząc na zadania córki, która chodzi aktualnie do 8 klasy SP matematyka na poziomie szkoły podstawowej w obecnym wydaniu jest dalece przesadzona ... Wkładacie dzieciakom do głowy obliczenia, które są dla nich totalną abstrakcją, zamiast uczyć ich logicznego myślenia i matematyki "praktycznej", przydatnej w codziennych sytuacjach. Większość z dzieciaków żegnających podstawówkę nie radzi sobie z prostymi obliczeniami, ale cóż, skoro trenowali wyrażenia algebraiczne i inne matematyczne bzdury... I tak, miałam to w podstawówce. Co z tego, skoro ta nieużywana, zupełnie nieprzydatna mi w życiu wiedza wyparowała. Przykłady można mnożyć, marnowanie czasu i talentu dzieci na wkładanie im do głów totalnych bzdur.
Nacisk powinien być już w podstawówce na ukierunkowywanie dzieci pod względem ich predyspozycji i zdolności a tak nie jest. Ślęczą nad matmą, fizyką i chemią (o zgrozo!) zamiast rozwijać swoje zainteresowania i talenty w szkole proszę Państwa, nie na dodatkowych, płatnych zajęciach...
pozdrawiam serdecznie,
MJ

Anonymous

2025-12-04 10:08

MJ - 100/100 - szacun!

MO

Gość

2025-12-04 10:22

Gratuluję determinacji Pani Anno! Jestem absolwentem średniej szkoły plastycznej i dobrze wiem, jak taka źle zdana matura z matmy potrafi zamknąć zdolnym ludziom drogę na art. studia... Jeżeli ma być bardziej sprawiedliwie, to trzeba zlikwidować obowiązek matury z matmy na kierunkach humanistycznych, albo wprowadzić... obowiązkową maturę z historii sztuki na kierunkach ścisłych... ;P Serdeczności!
Mao

Gość

2025-12-05 16:23

Dzień dobry. Chcę wyrazić mój podziw i podziękowanie dla Pani zaangażowania. Poruszyła Pani wiele instytucji by pokazać problem. Jestem babcią wychowującą wnuczkę z dyskalkulią , która mimo kilkakrotnych badań i opinii z Poradni Psychologiczno Pedagogicznej przechodzi zmagania z systemem oświaty. Pozornym deklaratywnym zainteresowaniem . Tak naprawdę zalecenia zawarte w opinii są bagatelizowane. Wnuczka nie dostaje innych żądań na sprawdzianach ani nie jest oceniana za tak myślenia bo…… Na maturze dostanie takie zadania jak inni. Tak mam zamiar opisać jej drogę przez szkołę i nasze zmagania by system jej nie „ wypluł”. Pozdrawiam i życzę sił do dalszej aktywności w imieniu marginalizowanych dzieci z dyskalkulią. Alicja Rogaska

Płatne ogłoszenie

Petycjeonline.com będzie reklamować tę petycję wśród 3000 osób.

Dowiedz się więcej...