O zmianę kwoty uprawniającej do pomocy z Funduszu Alimentacyjnego
Desperatka |
/ #50 e-mail do naszej pani Premier2015-06-07 15:35Gdańsk 11.10.2014 Szanowna Pani Premier, piszę do Pani w swojej sprawie, ale jestem przykładem wielu kobiet, które znajdują się w tak trudnej sytuacji. Jestem samotną mamą dwójki dzieci. Ojciec dzieci nie utrzymuje z nami kontaktu, nie płaci też alimentów. Sprawa sądowa toczy się od 2012 roku. Mam wyższe wykształcenie i pracuję jako nauczyciel kontraktowy. Mój dochód to ok. 1800-2000 zł miesięcznie. Po zapłaceniu rachunków zostaje nam 600 zł na trzy osoby. Nie kwalifikuję się na żadną pomoc socjalną czy rodzinną ze względu na przekroczenie 725 zł na osobę. Mam tu na myśli alimenty z FR, rodzinne itp. Dzieci są bardzo małe: 2 i 4 lata. Wymagają dodatkowej opieki ze względu na różne trudności zdrowotne i rozwojowe. Starsze dziecko uczęszcza do przedszkola, młodsze powinno rozpocząć edukację w przyszłym roku. Pani Premier, potrzebuję pomocy od mojego Państwa. Ja i wiele kobiet takich, jak ja. Pracuję i lubię moją pracę. Nie chcę być „pasożytem”, ale póki dzieci są tak małe, nie mam możliwości znaleźć sobie dodatkowej pracy. Mam gdzie mieszkać, mam pracę, ale to w tej chwili wszystko za mało. Mieszkałam kiedyś w Niemczech i dziś marzę by tam wrócić bo wiem, że dzieciom byłoby lepiej. Ale tu jest mój dom, znajomi, praca… Przeprowadzka to też ogromny wydatek i wysiłek dla mnie. Potrzebna mi pomoc przez jakiś czas, zanim dzieci podrosną, staną się bardziej samodzielne. Wtedy mogłabym pójść do dodatkowej pracy. Wszystkie światowe problemy bledną gdy dziecko pyta: ”mamo dlaczego nie ma mleka?...” Pani Premier, proszę Panią o politykę, która zapewni mi i innym kobietom bezpieczeństwo i wsparcie w sytuacjach trudnych, bez względu na kryterium dochodowe. Śledzę Pani wypowiedzi i opinie o Pani. Mówią, że jest Pani emocjonalna i będzie prowadziła bezpieczną politykę. Kanclerz Angela Merkel rządzi już trzecia kadencję... Tego i Pani życzę. Łączę wyrazy szacunku i przesyłam pozdrowienia z Gdańska.
P.S. Odpowiedz nigdy nie przyszła.... |
|
Apel do Prokuratora Generalnego Adama Bodnara
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
OTWARTY LIST DO PREZYDENTA DONALDA J. TRUMPA
WSTRZYMAĆ ZAPRZYSIĘŻENIE!
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Społeczny apel o jawność działań Policji w sprawie Beaty Klimek
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
APTEKA DLA PACJENTA, A NIE TYLKO DLA APTEKARZA. APEL O POTRZEBNĄ DEREGULACJĘ PRAWA
26721 Utworzone: 2025-05-26
Apel o uczciwość przy ustalaniu poziomu potrzeby wsparcia
500 Utworzone: 2025-06-17
Apel do Prokuratora Generalnego Adama Bodnara
14185 Utworzone: 2025-06-23
Murem za naturą: apel w obronie medycyny naturalnej
12139 Utworzone: 2025-01-30
Zagórze (gmina Białogard): Apel o ochronę siedliska zagrożonego budową ścieżki rowerowej
111 Utworzone: 2025-07-02
Petycja do Rady Miasta Poznania i Prezydenta Miasta Poznania w sprawie utworzenia parku na południe od ulicy Hetmańskiej, w kwartale ulic Hetmańska, Dmowskiego, Krauthofera i Górecka
327 Utworzone: 2025-06-30
Kolej na Żuławy - petycja w sprawie budowy linii kolejowej Gdańsk - Wiślinka - Nw. Dwór Gdański - Elbląg
2196 Utworzone: 2025-05-23
PETYCJA W SPRAWIE PRZYWRÓCENIA STAŁEJ KONTROLI NA GRANICY POLSKO-NIEMIECKIEJ
763 Utworzone: 2025-07-01
Bezpieczeństwo przy drogach wojewódzkich na terenie powiatu łańcuckiego
82 Utworzone: 2025-06-16
PETYCJA O STWORZENIE JEDNOLITYCH STANDARDÓW OPIEKI NEONATOLOGICZNEJ W POLSCE
4652 Utworzone: 2025-05-30
Sprzeciw wobec utworzenia Centrum Integracji Cudzoziemców w Szczecinie oraz przymusowej relokacji nielegalnych migrantów w naszym mieście!
712 Utworzone: 2025-05-14
Chrońmy prawo do wyboru medycyny naturalnej w profilaktyce naszego zdrowia!
1478 Utworzone: 2024-12-08
O ustanowienie w Warszawie pomnika przyrody "Dąb Geralt"
24748 Utworzone: 2025-05-13
STOP dla lokalizacji kamieniołomu Jurczyce w Krainie Wygasłych Wulkanów
3673 Utworzone: 2025-03-18
Petycja w sprawie zmiany wyżywienia w przedszkolu U EDYTKI
8 Utworzone: 2025-07-06
STOP przetargowi na obiekcie "Jagiellonka"!!!
827 Utworzone: 2025-06-24
Petycja o budowę rond zamiast sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniach Obwodnicy Witomińskiej z ul. Kielecką i ul. Chwarznieńską w Gdyni.
149 Utworzone: 2025-06-19
Uczciwe wybory wymagają zaufania – apel do Premiera RP
27 Utworzone: 2025-07-05
Sprzeciw wobec projektu utworzenia Centrum Integracji Cudzoziemców w Toruniu.
2770 Utworzone: 2025-03-04
Skrzyżowanie Chmieleniec - Bobrzyńskiego opracowanie koncepcji
49 Utworzone: 2025-07-04