Głos mieszkańców i mieszkanek Konstancina-Jeziorny oraz osób wspierających tą inicjatywę w sprawie pojawiających się w mieście nienawistnych aktów wandalizmu wymierzonych w osoby LGBT+

Konstancin-Jeziorna, 9 października 2020r.

Szanowny Pan,
Kazimierz Jańczuk
Burmistrz Gminy Konstancin-Jeziorna

Szanowna Pani,
Agata Wilczek
Przewodnicząca Rady Miejskiej
Konstancina-Jeziorny

Przedstawiciele i Przedstawicielki,
Rady Miejskiej Konstancina-Jeziorny

My, mieszkanki i mieszkańcy, Konstancina-Jeziorny wyrażamy nasze rosnące zaniepokojenie pojawiającymi się cyklicznie – 24.08.20 r. i 25.09.20 r., aktami wandalizmu nawołującymi do wykluczenia z naszej społeczności osób LGBT+. Chcemy zwrócić Państwa uwagę na szkodliwość i powagę zaistniałych sytuacji. Udzielić wsparcia sąsiadkom i sąsiadom, którzy poczuli się dotknięci obraźliwymi hasłami oraz zająć stanowisko w tej sprawie.

Umyślne niszczenia mienia prywatnego i publicznego, z którym mieliśmy i wciąż mamy do czynienia jest przedmiotem zainteresowania prawa karnego. Akty wandalizmu, które pojawiły się w naszym mieście zniszczyły lub oszpeciły główne ulice, ścieżki spacerowe, budynki z nową elewacją, skrzynki gazowe, mury oraz zakryły znaki drogowe (szczegółowy wykaz miejsc dostępny jest w Straży Miejskiej Konstancina-Jeziorny). Obserwujemy pojawianie się kolejnych obraźliwych napisów w starych i nowych miejscach, a próby ich usunięcia nie są systemowym działaniem władz. Konstancin-Jeziorna jako miasto reklamujące się hasłem „więcej niż uzdrowisko”, inwestujące
w turystykę, z piękną historią i dumne ze swoich kulturalnych tradycji, traci reprezentatywność i elitarność, kiedy przestrzeń szpecą nienawistne treści. Zależy nam, żeby Konstancin-Jeziorna nieustannie cieszył się opinią miasta otwartego na różnorodność, przyjaznego twórcom – z atmosferą i warunkami przyciągającymi inwestorów. Stanowczo sprzeciwiamy się wszystkim aktom wandalizmu i dewastacji przestrzeni miejskiej, która godzi w wizerunek naszego miasta obniżając jego status.

Jednocześnie chcemy podkreślić, że powstałe napisy to znacznie więcej niż niszczenie mienia. Ich treść bezpośrednio nawołuje do nienawiści, wspiera uprzedzenia i potęguje strach. Jedno z najbardziej kompleksowych badań dot. mowy nienawiści w Polsce - Centrum Badań nad Uprzedzeniami UW na zlecenie Fundacji im S. Batorego w ramach programu Obywatele dla Demokracji w 2014 r., m.in. udowadnia, że jest ona wymierzona w ludzką godność, odbiera poczucie bezpieczeństwa, powoduje wykluczenie i daje przyzwolenie przemocy. Akceptacja mowy nienawiści w wymiarze społecznym prowadzi do tzw. przestępstw z nienawiści, które definiuje Biuro Instytucji Demokratycznych i Praw Człowieka Organizacji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie (ODIHR-OSCE). Mowa nienawiści to zjawisko uznawane za niezgodne z istniejącym polskim prawem (przepisy Kodeksu karnego oraz Kodeksu cywilnego). Znieważanie, pomawianie, grożenie czy nawoływanie do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych jest zabronione i podlega karze na podstawie kodeksu karnego (art. 212, 216, 256, 257). Pragniemy wyrazić sprzeciw wobec opisanych praktyk i zaapelować o systemowe rozwiązanie, które doprowadzi do usunięcia wszystkich nienawistnych haseł.

Chcielibyśmy wyrazić żal i rozczarowanie związane z brakiem reakcji ze strony władz miasta. Apelujemy o wzmożone działania prewencyjne ze strony służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo, m.in. skuteczne wykorzystanie monitoringu miejskiego. Uważamy za nasz obowiązek zabranie głosu w tej sprawie, z myślą o przyszłości i zapobieganiu innym przejawom dyskryminacji grup mniejszościowych. Naszym wspólnym obowiązkiem jest reagowanie na wszelkie przejawy mowy nienawiści i wczesna interwencja. Zależy nam na życiu w miejscu, które swoją historyczną różnorodność społeczno-kulturową wykorzysta do budowania poczucia bezpieczeństwa i szacunku, a tym samym uczyni Konstancin-Jeziornę miejscem atrakcyjny dla obecnych i przyszłych mieszkanek i mieszkańców.

Z poważaniem,
Agata Andruszkiewicz i Paulina Siedlecka

Agata Andruszkiewicz i Paulina Siedlecka    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Agata Andruszkiewicz i Paulina Siedlecka do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.