Jestem ZA zdalnym nauczaniem na UW

WEŹ UDZIAŁ W WYDARZENIU NA FB: https://www.facebook.com/events/334671151747531

17 września 2021 roku, czyli 2,5 tygodnia przed rozpoczęciem roku akademickiego, podjęto decyzję w sprawie powrotu do nauki w trybie stacjonarnym na UW. Widząc niezadowolenie i oburzenie ze strony niektórych studentów, postanowiłam stworzyć petycję, aby prosić o to, żeby semestr zimowy 2021/22 odbył się zdalnie.

Oto kilka powodów, dlaczego warto przejść na nauczanie zdalne w semestrze zimowym 2021/22:
• Uniwersytet nie jest w pełni przygotowany do trybu stacjonarnego. Jest druga połowa września, a nadal nie do końca wiadomo, jak mają być prowadzone zajęcia dydaktyczne.
• Pozostało za mało czasu na organizację kształcenia stacjonarnego.
• Brakuje odgórnego podzielenia studentów na mniejsze grupy.
• Decyzja została podjęta za późno.
• Jest już czwarta fala w Polsce.
• To, że zaszczepieni wykładowcy mają prawo do nienoszenia maseczek, a zaszczepieni studenci muszą jest czystą dyskryminacją.
• Jest to bardzo niezdrowe siedzieć przez wiele godzin w sali, mając zakryty nos i usta.
• Maseczki nie stanowią środka ochrony o maksymalnej skuteczności.
• Decyzja jest warszawocentryczna. Mnóstwo osób spoza Warszawy jest obecnie w niełatwej sytuacji - są zmuszeni do wynajęcia mieszkania w Warszawie za tysięcy złotych, a istnieje ryzyko, że uczelnia wróci na nauczanie zdalne z powodu zwiększonej liczby zachorowań. Przez to ci studenci stracą pieniądze za wynajem, brak zwrotu kaucji, jedzenie, transport, bilety i inne wydatki.
• Nie brane jest pod uwagę zdrowie i bezpieczeństwo studentów.
• Na uczelni przez budynki przemieszcza się tysiące osób dziennie, co zwiększa ryzyko zachorowania na COVID-19. Poza tym z tak dużą ilością osób (studiuje ok. 50 tys. osób) można z łatwością zachorować.
• Wariant Delta koronawirusa atakuje młodych ludzi, zwłaszcza studentów.
• Osoby niezaszczepione są narażone na zachorowanie.
• Istnieje duża możliwość styczności z osobami chorymi, które mogą zarażać inne osoby (zaszczepione lub nie).
• Może powstać ognisko choroby zakaźnej, ponieważ wystarczy jedna zarażona osoba na sali, aby wirus rozprzestrzenił się na współuczestników zajęć, czy też egzaminu.
• Nałożone środki bezpieczeństwa i reżimu sanitarnego mogą się okazać niewystarczające.

Nauczanie zdalne w semestrze zimowym 2021/22 przede wsyztskim zapewniłoby bezpieczeństwo całej społeczności UW, a sam uniwersytet miałby czas na zorganizowanie powrotu do nauki w trybie stacjonarnym w semestrze letnim w 2022 roku.

WEŹ UDZIAŁ W WYDARZENIU NA FB: https://www.facebook.com/events/334671151747531

Społeczność akademicka UW    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Społeczność akademicka UW do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.