Klubo-Kawiarniadladzieci i doroslychwGizycku

Petycja ta służy przede wszystkim byśmy my - Agnieszka J. i moja serdeczna koleżanka - Joanna W. mogły dowiedzieć się czy „coś” o czym marzymy od dobrych kilku miesięcy spodobałoby się Wam Drodzy Rodzice i Opiekunowie i czy to „coś” mogłoby powstać w naszym mieście – G I Ż Y C K U.

Zebrane podpisy pod petycję przedstawimy władzom naszego miasta, które mamy nadzieję chętnie wspomogą nas w realizacji marzeń.

Jesteśmy mamami. Kochamy nasze dzieci ponad wszystko. Ponad wszystko także cenimy sobie czas spędzony z nimi. Uwielbiamy z nimi być.

A co to znaczy B Y Ć ?

My mamy - Aga i Asia rozumiemy to tak: wspólne spacery, wspólne zabawy, wspólne gotowanie, wspólne czytanie, wspólne sprzątanie. Czyli wspólne poznawanie świata. Wszystko jednak oparte na tym, że mamy szczęśliwe dzieci i same jesteśmy szczęśliwe – realizując się wszechstronnie poza domem.

Teraz kiedy nasze pociechy podrosły chciałybyśmy by to nasze „wspólne” stało się „naszym wspólnym „ .

Chcemy spędzać czas z Wami kochani rodzice i Waszymi dziećmi.

Chciałybyśmy otworzyć w Giżycku Klubo-Kawiarnię dla dzieci i osób, które je kochają.

Wiemy, że znajdzie się tam ciche miejsce dla mamy karmiącej piersią, pragnącego przewinąć maleństwo taty. Kącik, gdzie można napić się dobrej kawy, herbaty i zjeść domowej roboty ciacho. Dla dzieci z alergią znajdzie się przekąska bezmleczna, bezjajeczna i bezglutenowa.

Miejsce gdzie rodzice, babcie, dziadkowie spokojnie odetchną od zabawy z pociechami, a wtedy dziećmi zajmiemy się my. Dorośli przy kawie, herbacie będą mogli posłuchać relaksującej muzyki, poczytać ciekawą prasę lub książkę. Będą także mogli wspólnie z dziećmi grać we wspaniałe gry, zabawy, łamigłówki. Dla rodziców pilnie potrzebujących „załatwić” sprawy „ na mieście” zaproponujemy pozostawienie dziecka pod naszą opieką ( tj. pod opieką naszą oraz osób z wykształceniem pedagogicznym).

Dla dzieci w wieku od 6 m-cy do 10 lat chciałybyśmy zaoferować między innymi:

- POMYSŁY na ZMYSŁY 6m-3l - zajęcia wspierające rozwój małych dzieci

POMYSŁY na ZMYSŁY to:

• Aktywne spędzenie czasu ze swoim dzieckiem i nabycie umiejętności wspólnych zabaw

• Zabawy ruchowe oparte na Metodzie Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherborne

• Zabawy twórcze z wykorzystaniem rożnych technik i materiałów

• Zabawy inspirowane pedagogiką zabawy, w tym aktywności z mnóstwem ciekawych rekwizytów

• Zabawy muzyczno-ruchowe z instrumentami, proste tańce w kole i na siedząco, piosenki i zabawy do muzyki

• Wesołe zabawy paluszkowe i wspólny relaks przy dziecięcych masażykach i kojących kołysankach

- R Ę K A - D Z I E Ł O (2,5 - 8 L)

Zajęcia Ręka-Dzieło nie są typowymi zajęciami plastycznymi, to wspaniała, niezapomniana przygoda w świecie sztuki. Przygotowaliśmy je z myślą o wszystkich dzieciach

• Wciągające zajęcia z zastosowaniem wielu ciekawych technik plastycznych: grafika (metoda prószenia, malowanie na dużych formatach), rzeźba (glina, masa solna, modelina), papieroplastyka (wycinanki, wydzieranki) i wielu innych

• Wykorzystanie na zajęciach przedmiotów codziennego użytku, darów natury, jadalnych różności i innych ciekawostek

• Aktywności usprawniające małą motorykę, koordynację wzrokowo-ruchową, wyobraźnię przestrzenną, ekspresję, a także wzmacniające samodzielność, kreatywność, poczucie sukcesu i sprawczości

• Piękne prace na zakończenie każdych zajęć, dające małym artystom ogromną satysfakcję

I wiele innych …

Ponadto chciałybyśmy organizować zajęcia – warsztaty dla rodziców i opiekunów m. in.:

- dla kobiet w ciąży

-vademecum troskliwego rodzica

-pozytywne rodzicielstwo ( „Język niemowląt”, „Język dwulatka”, „ Jak mówić żeby dzieci nas słuchały, jak słuchać żeby dzieci do nas mówiły”)

- spotkania z psychologiem ( m.in. bajki terapeutyczne)

- niania pilnie poszukiwana czyli jak znaleźć i zatrudnić opiekunkę do dziecka?

- spotkania dotyczące diety bezmlecznej, bezjajecznej, bezglutenowej (gotowanie dań bezmlecznych, bezjajecznych, bezglutenowych)

Pragniemy także zaproponować miejsce samorozwoju i relaksu:

- Kobieca Inspiralnia ( zdobienie przedmiotów metodę de coupage, ozdobne wykonywanie świec, dekoracje gipsowe, wykonywanie biżuterii)

- Klub Mam – bezpłatny ( 2 razy w miesiącu - pogadanki przy kawie i ciastku)

- Szafing – bezpłatna wymiana ubrań dla dzieci i mam, zabawek, rekwizytów

Tak naprawdę nasze propozycje to mały zarys tego co planujemy.

Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani powstaniem takiego miejsca w Giżycku bardzo prosimy o podpisywanie petycji i dzielenie się jej adresem z mieszkańcami naszego miasta.

Podpisy wstępnie będziemy zbierać do 30.11.2011r.

UWAGA Petycję można podpisywać bezterminowo , gdyż w lutym 2012 roku będziemy starać się o dotacje unijne, także każdy kolejny  podpis się przyda :-)

Dziękujemy !!!

Składając podpis, uprawniam Agnieszka J. do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.