Kolej Gór Izerskich - Jindrichovice pod Smrkem(Cz),Świeradów Zdr, Mirsk- Gryfów Śl

Zwracam się do Państwa w celu poparcia inicjatywy

Projekt zakłada odbudowę fragmentu dawnej linii kolejowej (284) z Mirska do czeskich Jindrichovic pod Smrkem (8km) oraz odcinka (linia 336) Mirsk - Świeradów Zdrój (7,7km)  jak i również odcinek linii (317) Mirsk- GryfowŚl.(8km) wówczas uzyskalibyśmy transgraniczne połączenie kolejowe umożliwiające stworzenie okrężnej kolei Gór Izerskich (opracował dr. Krzysztof Lewandowski):
Świeradów Zdrój, Mirsk, Gryfów, Jelenia Gora, Szklarska Poręba, Harachov(CZ), Liberec(CZ), Frydlant(CZ), Jindrichovice pod Smrkem(CZ), Mirsk, Świeradów Zdrój

Głównym celem tego projektu jest rozwój turystyki na terenie pogórza Izerskiego Polski i Czech poprzez rozwój komunikacji transgranicznej  na tym obszarze.
Docelową  grupą  projektu  stanowią turyści odwiedzający region.  Poprawa komunikacji  zwiększy dostępności do regionu i jego walorów turystycznych oraz usprawni poruszanie się wewnątrz  omawianego  obszaru. Pozytywnie wpłynie na rozwój  turystyki transgranicznej, a tym samym  przyczyni się  do zwiększenia ilości turystów, co przełoży się  również  na  rozwój gospodarczy i wzrost poziomu życia mieszkańców.  Poprawie  ulegną  także warunki transportu zbiorowego dla mieszkańców  regionu.

Linia kolejowa Gryfów- Mirsk –Pobiedna została oddana do użytku 10 maja 1897  a w 1902 roku przedłużono ją do Jindrichovice pod Smrkem (Heiner...sdorf an der Tafelfichte) . Po drugiej wojnie światowej na odcinku Mirsk- Jindrichovice pod Smrkem nigdy nie wznowiono ruchu pasażerskiego chociaż w rozkładzie  z 1947 r. takie połączenie było planowane. Do 1987 roku prowadzony był ruch towarowy. W roku 1992 linię kolejową rozebrano.
Odcinek Mirsk – Świeradów Zdrój   wybudowany w 1909 roku i nosił nazwę Isergebirgsbahn A.G (Kolej Izerska S.A). Po drugiej wojnie światowej linia nie zmieniła swojego charakteru i dalej miała charakter drugorzędny, obsługując przeważnie miejscową ludność,turystów oraz kuracjuszy przyjeżdżających do Świeradowa Zdroju. 11.02.1996 ze względu na stan techniczny linii ruch pasażerski został wstrzymany.

Železniční hory Jizera - Jindřichovice pod Smrkem (ČR), Swieradów Zdr

Apeluji na vás, abyste tuto iniciativu podpořit

Projekt zahrnuje rekonstrukci fragmentu bývalé železniční trati (284) České Mirska Jindřichovice pod Smrkem (8 km) a oddílu (line 336) Mirsk -. Swieradów Spa (7,7 mil), stejně jako úsečka (317) Mirsk-GryfowŚl (8km) pak bychom se dostali přeshraniční železniční spojení umožňující vytvoření kruhového přelomu Jizerských hor (vyvinutý Dr. Krzysztof Lewandowski.):
Świeradów Zdrój, Mirsk, Griffins, Jelenia Gora, Szklarska Poreba, Harachov (CZ) Liberec (CZ) Frýdlant (CZ), Jindřichovice pod Smrkem (CZ), Mirsk, Swieradów Spa
Hlavním cílem tohoto projektu je rozvoj cestovního ruchu v podhůří Izerski polské a Českou republikou prostřednictvím rozvoje přeshraničních komunikací v této oblasti.
Cílovou skupinou projektu jsou turisté navštěvující region. Zlepšení komunikace zvýší dostupnost regionu a jeho turistických aktiv a zlepšení mobility v rámci dané oblasti. Pozitivní vliv na rozvoj přeshraničního cestovního ruchu, a tím přispět ke zvýšení počtu turistů, což bude také na ekonomický růst a životní úroveň. Také zlepšení v oblasti veřejné dopravy pro obyvatele regionu
Železniční trať Griffins-Mirsk-Pobiedna byl otevřen 10.5.1897 a v roce 1902 to bylo rozšířeno na Jindřichovice pod Smrkem (Heiner ... sdorf an der Tafelfichte). Po druhé světové válce, část Mirsk-Jindřichovice pod Smrkem nikdy obnovena osobní dopravy, ačkoli rozdělení z roku 1947 jako spojení bylo plánováno. V roce 1987, nákladní doprava byla provozována. V roce 1992 byl demontován železniční trať.
Episode Mirsk - Swieradów Spa postavený v roce 1909 a byl pojmenován Isergebirgsbahn AG (železniční Izerska SA). Po druhé světové válce, linka nemění jeho povahu, a dále měl malého rozsahu, které slouží převážně místní obyvatele, turisty a koupající se chýlí ke Świeradów Zdrój. 11.2.1996 vzhledem k stavu linky osobní dopravy byl zastaven.