Czerwony Alarm dla Zielonych Płuc Kolonii Gosławickiej w Opolu

Prezydent Miasta Opola

Zwracamy się z Gorącą Prośbą o Zaniechanie planów budowy węzłów drogowych na terenach Kolonii Gosławickiej, które są bardzo intensywnie wykorzystywane rekreacyjnie przez Mieszkańców Opola, a także sąsiednich okolic.

Lokalna społeczność dba, by tereny miały dodatkowe atrakcje stanowiące wartości dodane – np. samodzielnie tworzą przy ścieżkach rekreacyjnych ławki z … nart, co doceniła Rada Miasta Opola nadając nazwę Aleja Narciarzy. Mieszkańcy otwierają biblioteki - CrossBooking, czynne 24h/ dobę, gdzie każdy może za darmo wziąć książkę. Montują oświetlenie ciemnych punktów na trasach spacerowych, zakładają monitoring, by spacery były bezpieczne,  tworzą ośrodki wypoczynkowe w pobliskim lesie, organizują wywóz śmieci. Punkt wymiany barterowej to nowy pomysł, przy trasie rekreacyjnej. Tak zwana Kolonizacja Pomysłami to atrybuty tego miejsca, gdzie każdy stara się od siebie coś dać. W różnych punktach są zeszyty, w których korzystający z terenów rekreacyjnych mogą zapisywać uwagi jak zmienić otaczającą nas rzeczywistość, by była jeszcze bardziej przyjazna.

Jest planowanych też wiele inicjatyw w ramach Budżetu Obywatelskiego chociażby Mosty z Zielenii nad pobliską Obwodnicą.

Na terenach rekreacyjnych są sadzone drzewa, między innymi Dęby Królewskie. Samoistnie powstają szlaki piesze, rowerowe, a także dla korzystających z biegówek narciarskich. Założona też jest oficjalna strona Terenów Rekreacyjnych Kolonii Gosławickiej w Opolu – wszystkie te inicjatywy docenił Prezydent Opola, który przyznał tzw lajka oficjalnemu profilowi na FaceBook`u.

www.facebook.com/opole.kolonia.goslawicka

Całość może zostać przekreślona przez zbudowanie potężnych węzłów drogowych, które znajdą się dokładnie na Terenach Rekreacyjnych Kolonii Gosławickiej w Opolu, które de facto służyć będą kilku lokalnym firmom i potężnemu ruchu Tirów, ale nie Mieszkańcom i wielu Opolanom korzystającym z walorów jedynych Zielonych Płuc Kolonii Gosławickiej.

Zdjęcie_główne2.jpg

www.koloniagoslawicka.blogspot.com