Okrągły Stół Kobiet - powrót do tzw. "kompromisu aborcyjnego"

131173993_101247665210090_2498346320174023984_o.jpg

Orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego z 22 października 2020 r. w sprawie zgodności art. 4a ust. 1 pkt 2 oraz art. 4a ust. 2 zdanie pierwsze ustawy z dnia 7 stycznia 1993 r. ustawy o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży doprowadziło - w odczuciu wielu kobiet - do naruszenia tzw. „kompromisu aborcyjnego”.

W efekcie naruszenia tego de facto „prawnego kompromisu” rozbudzone zostały podziały społeczne wynikające z niemożliwego do pogodzenia podziału w sferze wartości (aksjologii). Choć istniejący w minionych latach kompromis prawny nie zadawalał wszystkich, to jednak dawał dla większości obywateli satysfakcjonującą opcję pokojowego współżycia społecznego. Każde stanowisko odrzucające ten kompromis, czy to w imię pełnej ochrony życia poczętego, czy to w imię pełnej swobody aborcyjnej – większość społeczeństwa uważa dziś za ekstremalne.

Społeczny sprzeciw po orzeczeniu Trybunału Konstytucyjnego - wynikający wśród wielu kobiet z poczucia zagrożenia dla istnienia „kompromisu aborcyjnego” - nie może być wykorzystywany do politycznej gry i wtłaczania w ten protest skrajnych ideologicznych treści. De facto przykryły one dziś lub wręcz wyeliminował kwestię przywrócenia równowagi społecznej w podejściu do kwestii aborcji jaką wyrażał ów prawny „kompromis aborcyjny”. Co grosza narzucono temu protestowi w wielu obszarach zwulgaryzowany język wykluczający jakąkolwiek debatę i rozsądne porozumienie.

Dlatego też nie zgadzając się z tym stanem rzeczy zwracamy się z apelem o zapoczątkowanie uczciwego i racjonalnego dialogu rozsądnie myślących środowisk kobiet z ustawodawcami i rządzącymi, by w pokojowy sposób, bez ideologii i polityki, doprowadzić do rozwiązania zaistniałej sytuacji. Obecna bowiem, prowadzi do eskalacji podziałów i prób demontażu wspólnoty narodowej oraz uderza w bezpieczeństwo i dobro Polaków.

Kierując się takim właśnie pokojowym przesłaniem dialogu i porozumienia powołujemy w otwartej formule „Okrągły Stół Kobiet”.

Chcemy, by „Okrągły Stół Kobiet” stał się platformą porozumienia tych, dla których odpowiedzialność, wolność wyboru i zasadzający się na nich „kompromis aborcyjny” są wartościami, które będą obecne w naszym życiu społecznym i będą kształtować podejście do kobiet również po orzeczeniu Trybunału Konstytucyjnego. Wierzymy, iż w dialogu i rozmowie znajdziemy formę porozumienia, które bez emocji i eskalacji konfliktu doprowadzą do satysfakcjonującego większość kobiet rozwiązania znanego jako „kompromis aborcyjny”.

Zwracamy się do wszystkich, którym leży na sercu doprowadzenie do pokojowego rozwiązania o poparcie i wsparcie naszej inicjatywy. Zwracamy się też do rządzących o podjęcie dialogu zgodnego z okrągłostołową logiką dialogu i z wolą jak najszybszego doprowadzenia do wypracowania stosownego porozumienia w duchu „kompromisu aborcyjnego”.

Alicja Zawgorodna    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Alicja Zawgorodna do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.